Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Щодо безпритульних тварин

Дата: 26.06.2019 11:41
Кількість переглядів: 1349

На вулицях міста ми кожного дня бачимо безпритульних собак та котів. Хтось таких тварин підгодовує, хтось пне та піде далі. Але мало хто замислюється, чому ця тварина опинилась на вулиці. А з’являються вони з відомих причин, найбанальніша з яких, безвідповідальність людей.

 

Частенько можна побачити коробки з цуценятами та кошенятами біля під’їздів, сміттєвих баків та базарах. Хтось здихався від тварин просто викинувши їх у місто. Не всі з них виживуть. Але ті що залишаться згодом підростуть та поповнять армію безпритульних. Вони народять нащадків, а ті ще нащадків, і так до безкінечності.

Сьогодні невідомо, скільки бездомних тварин проживає на вулицях нашої громади. І якщо зараз не почати вирішувати проблему бездомних собак та котівто невдовзі безпритульні хвости можуть збільшити свою популяцію до плачевної кількості.

Популярним та дієвим методом стабілізації чисельності безхатніх чотирилапих є стерилізація. Коли тварин позбавляють можливості розмножуватися хірургічним шляхом, але не вбивають. Вбивство та знущання над тваринами заборонено і карається позбавленням волі до восьми років. Миколаївська міська об’єднана територіальна громада другий рік займається питанням стерилізації та вакцинації безпритульних тварин. У 2018 році було залучено  громадську організацію «Зооконтроль», яка має відповідних фахівців та досвід роботи. Адже ловити чотирилапих на вулиці небезпечна праця. Тварини можуть покусати, як ловців так і випадкових перехожих.

Виловлені тварини після всіх ветеринарних процедур повертаються на вулицю. Це не так жахливо, як здається на перший погляд. Чотирилапі мешканці міста охороняють територію від диких тварин.

Давайте згадаємо дитячі казки. Хитрий лис у ночі прокрадається в село за їжею, але відважний дворовий пес проганяє незваного гостя. Всім відомо, що лиси є основним носієм сказу і першими на їх шляху у місті зустрічаються вуличні собаки.  Однаково, чи лиса покуса собаку  чи навпаки собака лису, з дуже великою вірогідність собака захворіє на сказ. Скажена собака у місті – це надзвичайна ситуація.

Єдиним визнаним у світі методом захисту населення від сказу є вакцинація тварин. Бо сказ передається через укуси тварин, через їх слину та кров. Зауважимо, тільки профілактичне щеплення від сказу домашніх улюбленців і безпритульних чотирилапих захистить мешканців від смертельної хвороби.

Просимо мешканців громади відповідально ставитись до тварин, брати тварин із притулків, не залишати тварин, проводити стерилізацію власних тварин.

У липні місяці виконавчим комітетом Миколаївської міської ради планується провести круглий стіл щодо регулювання кількості безпритульних тварин із фахівцями  ГО «Зооконтроль», представниками ветеринарної медицини, поліції, зоозахисниками, депутатами, всіма небайдужими жителями громади. Цей захід має відкритий формат.

Повідомлення про дату та час проведення круглого столу буде розміщено додатково на офіційному сайті Миколаївської міської ради та на сайті Миколаївка 24.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора