Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Три кроки, які треба зробити для легалізації приватних і дачних будинків збудованих без дозволу

Дата: 19.07.2019 15:10
Кількість переглядів: 440

Узаконення за спрощеною процедурою збудованих без дозволу приватних і дачних будинків відбувається у три кроки.  

«Є ситуація: Ви маєте оформлену земельну ділянку, але будівлю на ній побудували самочинно, тобто без дозволу. На практиці таких випадків безліч. Що робити? Необхідно отримати право власності та ввести самочинно збудовану будівлю в експлуатацію. Для цього Мінрегіоном спільно з Державною архітектурно-будівельною інспекцією було запроваджено спрощену процедуру прийняття в експлуатацію будівель, збудованих без дозволу.  Наразі зазначена процедура здійснюється згідно з Наказом Мінрегіону №158 і працює з 31 серпня 2018 року. Її назва «будівельна амністія»

Спрощеній легалізації підлягають індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 кв. м, а також господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 100 кв. м, збудовані з 5 серпня 1992 до 9 квітня 2015 року.

Перший крок – отримати техпаспорт на будинок шляхом звернення до місцевого Бюро технічної інвентаризації (БТІ) або до сертифікованого приватного експерта (інженера) та укладення договору щодо технічного обстеження будівлі. За технічну інвентаризацію відповідальність несе експерт (інженер), що оформляє техпаспорт. Він проводить обстеження (огляд) будівлі і якщо всі дані відповідають нормам чинного містобудівного законодавства, видає технічний паспорт з відображенням в ньому існуючої забудови та відміткою про її технічне обстеження.

Другий крок – ввести будинок в експлуатацію, підготувавши необхідний пакет документів та звернувшись до органа Державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБІ) за місцезнаходженням будівлі. Необхідні документи: заява про прийняття будинку в експлуатацію, 1 примірник заповненої декларації про готовність об’єкта до експлуатації, засвідчена копія документу, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою відповідного до цільового призначення, на якій розміщено будинок, засвідчена копія техпаспорту (з відміткою про проведення технічного обстеження). Введення будинку в експлуатацію здійснюється безкоштовно протягом 10 робочих днів з дня подання заяви. Декларацію реєструє місцевий орган ДАБІ. А для присвоєння поштової адреси необхідно ще звернутися до ЦНАП або до органу місцевого самоврядування.

Третій крок – зареєструвати право власності через нотаріуса або ЦНАП.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора