Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

До уваги громадян!

Дата: 27.03.2020 16:01
Кількість переглядів: 459

Миколаївська міська об'єднана територіально громада попереджує про неприпустимість підпалів сухої трави.

Весняні підпали часто призводять до загоряння споруд та будівель у сільській місцевості, вогонь може пошкодити газопроводи та призвести до загоряння автозаправних станцій. Окрім того, підпали трави можуть спричинити лісову пожежу.

Завдяки теплій та вітряній погоді вогонь може швидко поширюватися на велику територію, а його гасіння вимагає залучення великої кількості сил та коштів. Наголошуємо, що спалювання минулорічної трави не несе ніякої господарської чи екологічної користі, натомість заподіює великої шкоди навколишньому середовищу та здоров'ю людей. Дим палаючих полей забруднює повітря населених пунктів і є небезпечним для людей із легеневими захворюваннями. Окрім того, дим є токсичним. При спалюванні трави вздовж автомобільних доріг у повітря потрапляють солі важких металів, а в сільській місцевості у вогні згорають залишки добрив та ядохімікатів, утворюючи летючі токсичні органічні та неорганічні сполуки. Пожежі є одним із головних джерел вибросів вуглекислого газу в атмосферне повітря, пов'язаних із господарською діяльністю людини. Також дим від пожеж поблизу автомобільних доріг може значно ускладнювати видимість для водіїв та стати причиную ДТП.

Підпали полів тягнуть за собою загибель практично всіх тварин, що мешкають в сухій траві та на поверхні ґрунту (зайці, їжаки, земноводні), винищуються гнізда мисливських та рідкісних птахів. Трав'яні пожежі призводять до значного зниження родючості ґрунтів.

Нагадуємо, що за самовільне випалювання рослинності або її залишків передбачається адміністративне покарання, згідно статті 77-1 “Самовільне випалювання рослинності або її залишків” Кодексу України про адміністративні правопорушення, у вигляді накладання штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від пятидесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів громадян. Одночасно з тим, дії по самовільному випалюванню рослинності можуть порушувати статтю 245 Кримінального кодеску України “Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу”.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора