Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Рамадан 2021: головні традиції і заборони мусульманського посту

Дата: 14.04.2021 10:00
Кількість переглядів: 596

Фото без описуРамадан - місяць обов'язкового для мусульман поста, є одним з п'яти стовпів ісламу. Протягом місяця правовірні мусульмани в денний час відмовляються від прийому їжі, пиття, куріння і інтимної близькості. Тривалість місяця становить 30 днів і залежить від місячного календаря. Пост починається з початку світанку і закінчується після заходу сонця.

Із заходом сонця 12 квітня в усіх мусульман почнеться Рамадан. Це священний місяць, під час якого віруючі концентруються тільки на духовності та пості.В ісламській релігії цей місяць вважається одним з найважливіших періодів в році. Кожен рік терміни священного Рамадану вираховуються згідно з місячним календарем. У 2021 році він випав на 12 квітня та триватиме протягом 30 днів, до 12 травня включно. Наступного дня, 13 травня, мусульмани святкуватимуть Ураза-байрам – одне з головних подій в ісламі, після Курбан-байраму.

Що не можна робити в Рамадан

Протягом усього місяця Рамадан особливо важливо дотримуватися обмеження від світанку до заходу. В Корані написано: "Їжте і пийте, поки ви не зможете відрізнити білу нитку світанку від чорної, а потім постіться до ночі". Відмова від їжі називається імсак.

Протягом усього місяця суворо заборонено вживання води та їжі, куріння, інтимна близькість вдень – від світанку до заходу. У нічний час ця заборона не діє. Таким чином, в цей час мусульмани їдять два рази - до світанку – сухур і після заходу сонця – іфтар. Цілий день передбачається молитися.

Хто може не дотримуватися посту?

Від дотримання посту звільняються віруючі за станом здоров'я: люди з хронічними захворюваннями, хворі, літні, якщо відмова від їжі і пиття може їм нашкодити.

Також звільняються вагітні жінки, годуючі матері, які турбуються за здоров'я своєї дитини, а також діти, які не досягли статевої зрілості.

В Корані написано наступне: "А якщо хто з вас хворий або знаходиться в дорозі, то нехай постить стільки ж днів в інший час. А тим, які здатні постити з працею, слід в спокуту нагодувати бідняка. А якщо хто добровільно робить добру справу, то тим краще для нього. Але вам краще постити, якщо б ви тільки знали!"

До речі, в одну з десяти останніх ночей Рамадану настає Ніч могутності. Її проводять у молитві. Найчастіше - це 27 ніч посту.

https://lite.rbc.ua/ukr/stil_zhizni/ramadan-2021-glavnye-traditsii-zaprety-musulmanskogo-1618229283.html

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора