Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

В Миколаївці вшанували пам’ять ліквідаторів Чорнобильської катастрофи

Дата: 27.04.2021 10:32
Кількість переглядів: 439

У ніч на 26 квітня 1986 року вибухнув четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції. Внаслідок цього реактор було повністю зруйновано і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. За даними організації Союз «Чорнобиль»: із майже 600 000 ліквідаторів, які брали участь у ліквідації аварії, – 10% померли і 165 000 мали інвалідність.

Миколаївський міський голова Олександр Гадяцький разом з Головою Краматорської районної ради Сергієм Моховіком, представниками виконавчого комітету Миколаївської міської ради та мешканцями міста поклали квіти до меморіальних дошок ліквідаторам які були жителями нашого міста.

Олександр Лелеченко оберігаючи молодих електриків від зайвих походів у зону високої радіації, сам тричі бігав в електролізерну, щоб відключити подачу водню до аварійних генераторів. Отримавши в прип’ятській медсанчастині першу допомогу, Лелеченко втік на блок і працював там ще кілько годин.

У 1986 році ногороджений Орденом Леніна, посмертно.

У 1996 році За особисту мужність і відвагу нагороджений відзнакою президента України «Хрестом за Мужність», посмертно.

У 2006 році за геройський подвиг в ім’я життя нинішніх і прийдешніх поколінь, особисту мужність і самопожертву, виявлені у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота зірка», посмертно.

Юрій Вершинін у фатальну ніч на 26 квітня 1986 року разом з товаришами не шкодуючи свого життя, гасили вогнища пожеж в машинному залі, не даючи вогню поширитися. Ціною власного життя локалізували аварійну ситуацію та не дали пожежі перекинутися на інші блоки.

За геройський подвиг в ім’я життя нинішніх і прийдешніх поколінь, особисту мужність і самопожертву, виявлені у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС нагороджено «Орденом за мужність ІІІ ступеня», медаллю «Захисник вітчизни» та «Знак почесті», посмертно.

Джерело: https://nikolaevka24.com/u-mikolayivtsi-vshanuvali-pam.../

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора