Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

EUКраїна: Сертифікована рибна продукція – гарантія безпеки вашого здоров’я

Дата: 07.05.2021 10:07
Кількість переглядів: 330

Фото без описуЗ метою попередження харчових отруєнь, Держрибагентство рекомендує купувати рибу та інші водні біоресурси лише у відведених для їх продажу місцях – спеціалізованих магазинах, санкціонованих ринках, де створені відповідні температурні умови для зберігання харчових продуктів, що швидко псуються і вимагати при цьому у продавця документи, які засвідчують якість та безпеку продукції – посвідчення про якість, ветеринарне свідоцтво, сертифікат відповідності тощо.


Чому не рекомендовано купувати рибу на стихійних ринках?
Риба, яка продається на стихійних ринках без відповідних документів, невідомого походження та невстановленої якості, як правило, незаконно виловлена. Отже, купуючи таку рибну продукцію, ви підтримуєте браконьєрів, і тим самим, стимулюєте їх до нових правопорушень.
Навіть, якщо риба виловлена із дотриманням Правил любительського і спортивного рибальства, її можна використовувати лише для особистого споживання та заборонено продавати.
Крім того, риба на стихійних ринках не проходить лабораторний контроль, у неї відсутні документи, які свідчать про її безпеку та якість.
Також часто продавці не проходять обов’язкові профілактичні медичні огляди та не мають можливості дотримуватися правил особистої гігієни. Купуючи продукцію без відповідних документів у місцях реалізації, покупець наражає себе на небезпеку, зокрема, отруєння, інфекційні захворювання та смертельну хворобу – ботулізм.
Звертаємо увагу, що продавці мають право реалізовувати рибу лише за умови підтвердження її придатності (за результатами досліджень акредитованої лабораторії, яка знаходиться на продовольчому ринку). У громадян, які збувають рибу, також повинні бути документи, що свідчать про законність її придбання (товарно-транспортна накладна, в якій зазначено, де придбано рибу) та сертифікат якості.
Для того, щоб обрати якісну та свіжу рибу, насамперед, треба звернути увагу на очі – вони повинні бути прозорі та опуклі, зябра – яскраво-рожевого або яскраво-червоного кольору, луска – вологою. Риба має бути неушкодженою та мати природній блиск. Крім того, її запах повинен бути приємним та не різким. Якщо ж у риби каламутні очі, сухий хвіст, зябра темно-червоного кольору та відчувається неприємний запах, то таку рибу вживати не слід.
Довідково:
Відповідно до ст. 88-1 КУпАП за порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу передбачено накладання штрафу в розмірі від 510 до 1 700 грн з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої. За незаконний збут водних біоресурсів, занесених до Червоної книги України, порушник має сплатити від 1 700 до 3 655 грн з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу.

Управління Державного агентства рибного господарства у Донецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора