Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Левко Лук’яненко – батько української незалежності

Дата: 19.06.2019 15:25
Кількість переглядів: 1320

Лук’яненко народився 24 серпня 1928 року в селі Хрипівка Чернігівської області. Що цікаво, саме цього дня за 63 роки його улюблена Україна проголосить таку довгоочікувану Незалежність, а автором "Акту проголошення незалежності України" був саме наш герой.

 

У 1991-му він був народним депутатом – головою Української республіканської партії. І саме напередодні голосування за незалежність сама ідея такого акту зародилася у Лук’яненка. Пізніше того ж року він балотується в президенти. Свої голоси віддають майже 1,5 мільйони українців.

 

Він чотири рази був народним депутатом, очолював Гельсінську спілку з прав людини, займав посаду Надзвичайного і Повноважного посла України в Канаді.

 

Утім політичний кар’єрі передувала боротьба запекліша: не лише за Україну а й за власне життя. Левко Григорович понад чверть століття провів за ґратами, бо відстоював українізацію, суверенітет, права людей і боровся з комунізмом та пропагандою КПРС. За це у травні 1961 року Львівський обласний суд засудив Лук’яненка до розстрілу, проте через 72 доби Верховний суд замінив розстріл 15 роками позбавлення волі. Кару відбував у Мордовії.

 

19 квітня 2005 року за незламну волю, громадянську мужність і самовідданість у відстоюванні ідеалів свободи і демократії Левку Лук’яненку присвоєно звання Герой України.

 

Боротьбу за самовизначення держави він не полишає. У 2013-му активно підтримує Євромайдан. А потім, коли на українські землі приходить війна, яро засуджує російську агресію. Веде просвітницьку роботу - зустрічається зі студентами та школярами.

 

Автор десяти книг, численних брошур та статей. Дисидент та політв’язень. А ще Левко Лук’яненко – батько української незалежності. Саме так його називали близькі та друзі. І саме так він увійшов в українську історію.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора