Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Щодо недопущення отруєння бджіл пестицидами

Дата: 21.04.2021 16:02
Кількість переглядів: 569

Асортимент ЗЗР, засоби застосування та кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Згідно ст. 21 ЗУ «Про захист рослин», ст. 11 ЗУ «Про пестициди і агрохімікати», працівники, які працюють з пестицидами та агрохімікатами, повинні пройти медичний огляд і мати допуск і посвідчення на право роботи з даними речовинами.

Порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність, передбачену ст. 21 ЗУ «Про захисту рослин», ст. 38 ЗУ «Про бджільництво» та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Після одержання повідомлення про хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів.

Оскільки, господарства сповіщають населення через ОТГ, то власники пасік повинні обов’язково зареєструватись в тій ОТГ чи сільській раді, на території якої вони знаходяться, своєчасно інформувати сільські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при перевозках.

За детальною інформацією та консультаціями звертайтесь:

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькый області

Слов’янський район, Новосодівська площадка,1 корпус 2

050 418 18 97  Крупка І.М. 

Юридичні та фізичні особи, які застосовують хімічні засоби захисту рослин (ХЗЗР) для обробки медоносних та пилконосних рослин , згідно ст.37 Закону України «Про бджільництво» зобов’язані не пізніше, ніж за три доби до початку обробки, попередити про це  пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від  оброблюваних площ письмовим повідомленням, або по радіо чи  через місцеву пресу.

У попередженні має бути вказана дата обробки, місце обробки,  культура, що обробляється, назва препарату та ступінь токсичності для бджіл, строк ізоляції бджіл.

Обробку проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечерні години. Допускається  проведення  їх  в  денний час, в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика.
   Згідно статті 38 Закону України «Про бджільництво» відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора