Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Громади Донеччини зможуть додатково отримати 800 мільйонів гривень

Дата: 14.05.2021 08:50
Кількість переглядів: 310

Фото без опису65% ПДФО має залишатися для розвитку територіальних громад, – вважають в Асоціації міст України.
Громади Донеччини чекають від парламенту схвалення законопроєктів, завдяки яким збільшиться частка зарахування ПДФО до місцевих бюджетів. Асоціація міст України наполягає на їх прийнятті, оскільки це означає покращення фінансового забезпечення та зміцнення спроможності територіальних громад, – повідомляють у Донецькому РВ АМУ.


На розгляді в Комітеті Верховної Ради України з питань бюджету знаходяться розроблені АМУ спільно з групою народних депутатів законопроєкти, що пропонують збільшити частку зарахування ПДФО до бюджетів громад із 60 до 65%. Законопроєкти №5066 та №5066-1 регламентують зміни, що мають бути відображені у Держбюджеті, починаючи із 2022 року. Так, законопроєкт №5066 передбачає таке збільшення для бюджетів громад за рахунок відповідного зменшення відсотка зарахування податку до Державного бюджету, а законопроєкт №5066-1 – за рахунок відповідного зменшення відсотка зарахування податку до обласних бюджетів.
Як зазначив консультант із бюджетних питань Донецького регіонального відділення АМУ (проєкт «ПУЛЬС») Олександр Меланченко, передбачається, що громади Донеччини отримають 8,2 млрд грн. від зарахування ПДФО. «Якщо один із згаданих законопроєктів схвалять, місцеві бюджети області в наступному році отримають вже 9 млрд грн., тобто додатково 800 мільйонів для власного розвитку. Вісімсот мільйонів гривень, які не потрібно випрошувати у Києва на вирішення тих проблем, що постали перед місцевим самоврядуванням у зв’язку з розширенням повноважень», – зауважив експерт.
Збільшення частки зарахування до місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб дозволить частково компенсувати видатки, перекладені державою на органи місцевого самоврядування, а саме: на утримання закладів профтехосвіти; фінансування державних соціальних гарантій; виплату заробітної плати непедагогічним працівникам закладів середньої освіти, утримання таких закладів, забезпечення навчального процесу; фінансування комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я. Також збільшення частки зарахування ПДФО до бюджетів громад сприятиме поліпшенню рівня послуг, зокрема медичних, інфраструктурних, соціальних тощо.
За словами Олександра Меланченка, прийняття одного з цих законопроєктів матиме ряд позитивних наслідків. «Це не лише зміцнення спроможності громад і покращення рівня послуг, але й соціальна справедливість: важливо, щоб кошти платників податку залишалися на місцях і спрямовувалися на покращення якості послуг, а не йшли на доплати топ-чиновникам», – підкреслив регіональний консультант АМУ.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора