Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Проблема безпритульних собак в Миколаївській громаді повинна бути вирішена гуманним шляхом

Дата: 18.05.2021 16:44
Кількість переглядів: 1473

Фото без описуНа вулицях міста ми кожного дня бачимо безпритульних собак та котів. Хтось таких тварин підгодовує, хтось не звертає уваги, хтось застерігається. Але мало хто замислюється, чому ця тварина опинилась на вулиці. А з’являються вони з відомих причин, найбанальніша з яких, безвідповідальність людей. Часто можна побачити коробки з цуценятами та кошенятами біля під’їздів, сміттєвих баків та базарах. Хтось здихався від тварин просто здійснивши вивіз їх за місто, за село. Не всі з них виживуть. Але ті що залишаться згодом підростуть та поповнять армію безпритульних. Сьогодні невідомо, скільки бездомних тварин проживає на вулицях нашої громади.

 

 

І якщо зараз не почати вирішувати проблему бездомних собак та котів, то невдовзі безпритульні хвости можуть збільшити свою популяцію до плачевної кількості. Популярним та дієвим методом стабілізації чисельності безхатніх чотирилапих є стерилізація. Коли тварин позбавляють можливості розмножуватися хірургічним шляхом, але не вбивають. Вбивство та знущання над тваринами заборонено Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Миколаївська міська територіальна громада відповідально ставиться до питання стерилізації та вакцинації безпритульних тварин. У 2021 році виконавчим комітетом Миколаївської міської ради було укладено договір № 87 від 13.04.2021 виконання послуги з відлову тварин, а саме: стерилізація, чіпування, вакцинація. Адже ловити чотирилапих на вулиці небезпечна праця. Тварини можуть покусати, як ловців так і випадкових перехожих. Виловлені тварини після всіх ветеринарних процедур повертаються на вулицю. Додатково зазначаємо, чотирилапі мешканці міста також охороняють територію від диких тварин. Дикі тварини є основним носієм сказу і першими на їх шляху у місті зустрічаються вуличні собаки. Однаково, чи дика тварина покусала собаку чи навпаки собака дику тварину, з дуже великою вірогідністю собака захворіє на сказ. Скажена собака у місті – це надзвичайна ситуація. Єдиним визнаним у світі методом захисту населення від сказу є вакцинація тварин. Бо сказ передається через укуси тварин, через їх слину та кров. Зауважимо, тільки профілактичне щеплення від сказу домашніх улюбленців і безпритульних чотирилапих захистить мешканців від смертельної хвороби. Просимо мешканців громади відповідально ставитись до тварин, брати тварин із притулків, не залишати тварин, проводити стерилізацію та вакцинацію власних тварин.

У червні місяці на території Миколаївської міської територіальної громади будуть здійснюватися послуги з відлову та тимчасового утримання тварин на час проведення заходів зі стерилізації, чіпування та вакцинації із подальшим поверненням чотирьохлапих до звичної сфери проживання.

У разі виявлення місць знаходження безпритульних тварин просимо повідомити виконавчий комітет Миколаївської міської ради за тел. (06262) 4-24-10.

Враховуючи вищевикладене, просимо з розумінням поставитись до даної проблеми, яка сподіваємось найближчим часом буде вирішена спільними зусиллями.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора