Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

У громаді Донеччини хочуть забрати 5% тютюнового акцизу з роздрібної торгівлі

Дата: 24.05.2021 11:30
Кількість переглядів: 359

У громаді Донеччини хочуть забрати 5% тютюнового акцизу з роздрібної торгівлі: Краматорськ може втратити 35 млн грн, Маріуполь – до 50 мільйонів.

Уряд України ініціював вилучення з бюджетів громад 5% роздрібного акцизу з тютюну і заклав відповідну норму в законопроєкт. Через це муніципалітети можуть втратити 2,4 млрд грн, а справедливих компенсаторів для кожної громади Мінфін не може запровадити, - повідомляє Донецьке регіональне відділення Асоціації міст України.
Перерозподіл акцизу на місцеві громади, як передбачається в документі, буде відбуватись через державний бюджет. І запропонований механізм не може забезпечити справедливе зарахування податку до місцевих бюджетів.


«Кабмін збирається закласти бомбу під стосунки центру та регіонів! У місцевих бюджетів хочуть забрати 5% тютюнового акцизу з роздрібної торгівлі!» – заявив на своїй сторінці у Facebook Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.


За його словами, ідею передати сплату роздрібного акцизу або оптовикам, або виробникам просувають вже декілька років. Обґрунтування – роздрібна торгівля втрачає певний обсяг акцизу, адже частка дрібних продавців не видають фіскальних чеків. Отже, нехай краще роздрібний акциз сплачує виробник. «Надходження перейдуть з місцевих бюджетів до державного, але держава потім в незрозумілий спосіб ці гроші перекине регіонам. Смішно! Хіба можна недоліки роботи податкових та правоохоронних органів розв’язувати таким чином? Це як лікувати мігрень відрубуванням голови!» – зауважив Виконавчий директор АМУ.


На думку Олександра Слобожана, такі дії центру – приклад тиску на всіх голів громад України. В результаті і держава може не отримати гроші, і місцеві бюджети втратять відчутні для себе надходження.
– Минулого року від акцизу на роздрібну торгівлю тютюновими виробами місцеві бюджети отримали 2,4 млрд грн. В цьому планується 2,9 млрд грн. Для держбюджету – це копійки, а на місцях – великі кошти! Місцеві бюджети ще не скоро оговтаються від локдаунів, від закриття малого та середнього бізнесу! А центральна влада знову намагається забрати в них кошти! – наголосив О.Слобожан.


Громади Донеччини також стурбовані ініціативою Уряду, адже знову їх шлях до спроможності ставатиме важчим: у результаті децентралізаційної реформи суттєво посилено видаткове навантаження на місцеве самоврядування.
Як зазначив регіональний консультант з бюджетних питань АМУ (проєкт ПУЛЬС) Олександр Меланченко, таке рішення центральної влади негативним чином відобразиться на бюджетах територіальних громад Донецької області. На думку експерта, намагання уряду перекласти сплату частини акцизу з роздрібного продажу тютюнових виробів на великий бізнес і відібрати п’ять відсотків «тютюнового» податку у місцевих бюджетів – це чергова спроба «вирішувати» проблеми за рахунок місцевого самоврядування. Але ця спроба залізти в місцеві бюджети призведе до втрати громадами грошей на розвиток, недоотримання коштів від держави на соціальну сферу, недофінансування освіти та медицини тощо.


«Зокрема, Краматорська громада може втратити до 35 млн гривень на рік. А Маріупольська ТГ – близько 50 мільйонів. Хіба у цьому був сенс децентралізації? Ми все ж таки розраховуємо на те, що народні обранці від Донеччини розуміють, наскільки важливо зараз підтримувати місцеве самоврядування, а не змушувати його гальмувати свій розвиток, тож не проголосують проти інтересів наших громад, – резюмував Олександр Меланченко. – Закликаємо народних депутатів, які представляють і захищають інтереси Донецької області, продемонструвати принципову позицію з підтримки громад та не допустити вилучення з місцевих бюджетів 5% роздрібного акцизу на тютюн!».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора