Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

В Миколаївській громаді стартує інструмент безпосереднього впливу мешканців громади на бюджетну політику – Громадський бюджет Миколаївської міської територіальної громади.

Дата: 07.06.2021 13:42
Кількість переглядів: 777

В 2021 році в Миколаївській міській територіальній громаді стартує інструмент безпосереднього впливу мешканців громади на бюджетну політику – Громадський бюджет Миколаївської міської територіальної громади.

 

Як відбувається процес Громадського бюджету?

  • Жителі подають свої ідеї у вигляді оформленого проєкту.

  • Жителі громади голосують за проєкти.

  • Міська рада реалізує проєкти, які набрали найбільшу кількість голосів в своїй категорії за рахунок місцевого бюджету.

Види проектів:

Малі проєкти – це проєкти громадського бюджету щодо покращення громади, загальна вартість реалізації кожного з яких становить до 50 000,00 грн.

Середні проєкти - це проєкти громадського бюджету щодо покращення громади, загальна вартість реалізації кожного з яких становить від 50 000,00 грн. до 100 000,00 грн.

Великі проєкти – це проєкти громадського бюджету щодо покращення громади, загальна вартість реалізації кожного з яких становить від 100 000,00 грн. до 200 000,00 грн.

 

З яких етапів складається процес?

  • ПОДАННЯ ПРОЕКТІВ (01.07.2021 - 30.07.2021)

Подати проєкт може особа, яка досягла 16-річного віку, є громадянином України, створила ідею щодо покращення Миколаївської міської територіальної громади, оформила її у вигляді проєкту та подала проєкт для участі в конкурсі. Автори подають належним чином оформлені проєкти до міської ради за адресою: м. Миколаївка, площа Енергетиків, 2/14 (відділ економіки та інвестицій) або онлайн на веб-платформі «Громадський бюджет Миколаївської міської територіальної громади» із застосуванням засобів ідентифікації громадян через BankID або ЕЦП за посиланням https://budget.e-dem.ua/1424210800. 

Автор проєкту може подати не більше трьох проєктів (один великий, один середній, один малий).

  • АНАЛІЗ ПРОЕКТІВ (до 11.10.2021)

Виконавчі органи міської ради розглядають проєкти за змістом та можливістю їх реалізації. Формується перелік проєктів, які допускаються до голосування. 

  • ГОЛОСУВАННЯ (14.10.2021 - 28.10.2021)

Проголосувати можуть мешканці громади, які досягли 16-річного віку, шляхом заповнення бланку для голосування в електронному вигляді через Е-сервіс «Громадський бюджет» для жителів громади, місце проживання яких зареєстроване на території громади за посиланням https://budget.e-dem.ua/1424210800, та в пунктах для голосування для внутрішньо переміщених осіб за наявності відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. 

Із інструкцією по голосуванню на Е-сервісі можна ознайомитися за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=BoOEGgfklMM&feature=youtu.be. 

Автори рекламують та просувають свої проекти, щоб отримати найбільшу кількість голосів. 

Кожен мешканець громади має три голоси та може особисто проголосувати за один великий, один середній та один малий проєкт

  • ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРЕМОЖЦIВ (до 15.11.2021)

Переможцями може бути кілька проєктів, які набрали найбільшу кількість голосів підтримки та сумарна вартість реалізації яких не перевищуватиме 1 млн. 200 тис.грн

  • РЕАЛIЗАЦIЯ (один бюджетний рік)

Міська рада втілює в життя ідеї містян.

 

В 2021 році на реалізацію громадських проєктів з міського бюджету планується виділити 1 млн. 200 тис. грн. Кошти розподіляються за видами проєктів:

- малі проєкти: виділяється 33,3% загального обсягу громадського бюджету;

- середні проєкти: виділяється 33,3% загального обсягу громадського бюджету;

- великі проєкти: виділяється 33,3% загального обсягу громадського бюджету;

 

Визначені наступні категорії проєктів на 2021 рік:

  • категорія проєктів «Освіта»

Суттєве вдосконалення умов навчання, інноваційний розвиток, поліпшення матеріально-технічної бази, удосконалення умов перебування у закладах дошкільної, позашкільної, шкільної освіти, упровадження молодіжних ініціатив, створення сприятливих умов для розвитку і самореалізації молоді.

? категорія проєктів «Охорона здоров’я»

Розвиток медичної інфраструктури, покращення доступу до медичних установ, поліпшення матеріально-технічної бази, організація заходів, направлених на ранню діагностику та профілактику захворювань, пропагування здорового способу життя.

? категорія проєктів «Житлово-комунальне господарство»

Модернізація, реконструкція житлового господарства, енергозбереження тощо, облаштування та озеленення територій, облаштування дитячих майданчиків, вуличне освітлення, поводження з відходами, розвиток пішохідної інфраструктури, запобігання та ліквідація забруднення навколишнього середовища, охорона природних ресурсів, посилення громадського порядку, безпека громадян та захист їхньої власності (наприклад, запровадження системи відеоспостереження, пожежної охорони, тощо).

? категорія проєктів «Культура, туризм та спорт»

Організація загальнодоступних місць проведення дозвілля та відпочинку, реставрація архітектурних пам’яток, розвиток туризму (зокрема, зеленого) та туристичної інфраструктури, облаштування велосипедних доріжок, паркувальних місць та пунктів прокату велосипедів, організація культурного дозвілля (фестивалі, вистави, концерти, конкурси, ярмарки, виставки тощо), розвиток закладів спортивно-оздоровчого напряму, організація спортивних заходів (змагання, марафони тощо).

 

Більш докладніше про громадський бюджет можна ознайомитися на офіційному сайті громади в розділі «Громадський бюджет».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора