Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Шукаємо патронатних вихователів

Дата: 05.07.2021 12:48
Кількість переглядів: 767

Для роботи патронатними вихователями шукаємо сім’ї, які готові в своїх домівках доглядати за дітьми, що потребують захисту. Гарантовані: заробітна плата, кошти на виховання дитини, комплексна професійна підтримка.

         Якщо Ви – подружжя з досвідом виховання власних, уже повнолітніх дітей, проживаєте на спільній житловій площі в Шевченківському районі міста Києва, маєте час і любите працювати з дітьми, пропонуємо нову роботу – сімейний патронат.

         Може здатися, що є вже багато форм влаштування дітей сиріт: усиновлення, опіка, піклування, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу. Але хочеться підкреслити, що перевага сімейного патронату в тому, що він спрямований на захист дітей, які ще статусу сироти чи дитини позбавленої батьківського піклування не мають. Тобто тут працюють на випередження, щоб дитина такий статус і не отримала ніколи. Ще перевага цього проекту у тому, що він мобільний: протягом доби можна влаштувати дитину в сім’ю.

         Сімейний патронат – це професійна комплексна послуга, що передбачає: тимчасовий догляд і виховання дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах, потребує захисту, у сім’ї патронатних вихователів, та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.  Чому ця послуга потрібна саме сьогодні? Оскільки вітчизняна система захисту дитини та соціальна робота з сім’ями з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини (далі – СЖО), побудована таким чином, що в більшості випадків дитина отримує допомогу та захист від уповноважених органів лише тоді, коли вже зазнала недогляду, жорстокого поводження, або потерпає від різних форм насилля, існувала нагальна потреба щодо запровадження дієвого механізму термінового реагування та захисту дитини від недогляду та жорстокого поводження в сім’ї та впливу на батьків ще на ранніх етапах сімейної кризи. Адже відомо, що найкращий спосіб захистити дитину – це зберегти її рідну сім’ю. А відсутність в державі дієвих механізмів соціальної підтримки вразливих сімей з дітьми на ранніх етапах сімейної кризи призводить до деградації батьківсько-дитячих відносин, влаштування дітей з таких сімей на виховання до інтернатних закладів, збільшення кількості випадків позбавлення батьків прав.       

         Патронатний вихователь – це спеціально підготовлений працівник, який на договірній основі з уповноваженим закладом здійснює догляд, виховання дітей, тимчасово влаштованих у його сім’ю, та несе відповідальність за їх життя та стан здоров’я під час перебування.

         Сім’я патронатного вихователя – це подружжя, в якому один із членів на професійній основі виконує обов’язки патронатного вихователя.

         Патронатними вихователями можуть бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі; проживають на спільній житловій площі; мають позитивний досвід виховання дітей; одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю; пройшли курси спеціальної підготовки; відповідають іншим вимогам, визначеним у чинному законодавстві  (див. Положення про прийомні сім'ї).

Цілі патронатних вихователів

  • створення безпечного середовища для дитини;
  • попередження потрапляння дитини до інтернатних закладів;
  • задоволення базових потреб дитини в сімейних умовах;
  • забезпечення прав дитини;
  • виховання та розвиток дитини.

Завдання патронатних вихователів

  • забезпечення догляду, виховання, збереження життя та здоров’я дитини в період її перебування в патронатній сім’ї;
  • участь в створенні й реалізації індивідуального плану роботи з дитиною; 
  • соціально-педагогічна підтримка дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах;
  • забезпечення належних умов для проживання, харчування, навчання, фізичного та духовного розвитку;
  • сприяння медичній, психологічній і соціальній реабілітації дитини;
  • сприяння оздоровленню дитини;
  • створення умов для підтримки контактів дитини з її біологічними батьками, родичами, окрім випадків, коли це може завдати шкоди життю і здоров'ю дитини;
  • формування прив’язаностей дитини і її батьків;
  • підготовка дитини до повернення в біологічну сім’ю чи влаштування в іншу форму сімейного виховання.

         Патронатний вихователь – мама отримує заробітну плату, батько отримує винагороду за надані послуги. Соціальна допомога на утримання влаштованих дітей виплачується патронатному вихователю у розмірі двох прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку за кожен місяць її перебування.

         Якщо ви не байдужі, та маєте бажання стати патронатними вихователями, звертайтеся до Служби у справах діте, що знаходиться за адресою: вул. 50-річчя Слов’янської ТЕС, 29, будівля ЦНАП (2 поверх, каб.207)

Режим роботи: пн.-чт: 8.00-17.00 (обідня перерва: 12.00-12.45)

пт.: 8.00-15.45(обідня перерва: 12.00-12.45)

         Чекаємо на Вас!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора