Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Сільськогосподарським товаровиробникам

Дата: 23.07.2021 09:22
Кількість переглядів: 1185

                                                                            

На лист Головного  управління Держпродспоживслужби в Донецькій області № 28-28/4466 від 16.07.2021, Миколаївська міська рада Слов’янського району Донецької області повідомляє наступне.

У звязку  з встановленням в Волинській області факту отруєння дітей при застосуванні пестицидів авіа методом, та з метою попередження і не допущення виникнення подібних випадків на території Донецької області, Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області  звертає увагу субєктів господарювання всіх форм власності щодо безпечного використання пестицидів, суворого дотримання регламентів застосування пестицидів та агрохімікатів, негативного впливу на здоровя людини, як в результаті прямої дії так опосередковано, вибору асортименту пестицидів, який характеризується різноманіттям властивостей, призначень, особливостей дії, впливу на теплокровних тварин і корисних комах.

 

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» допускати до роботи з пестицидами і агрохімікатами осіб які пройшли спеціальне навчання та мають допуск (посвідчення) на право роботи пестицидами і агрохімікатами.

Виконувати основні вимоги ст. 4 Закону України «Про захист рослин» а саме:

-суворе додержання регламентів зберігання, транспортування, торгівлі та застосування засобів захисту рослин,

-збереження корисної флори і фауни,

-недопущення пошкодження рослин, погіршення їх стану та забруднення продукції рослинного походження і довкілля засобами захисту рослин,

-додержання технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, багаторічних і лісових насаджень, дерев, чагарників, рослинності закритого ґрунту,

-екологічне та економічне обґрунтування доцільності захисту рослин від шкідливих організмів.

Державна  політика України у сфері діяльності, повязаної з пестицидами, базується на:

-пріоритетності збереження здоровя людини і охорони навколишнього середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування пестицидів;

-безпеці для здоровя людини і навколишнього середовища під час виробництва, випробування і застосування пестицидів за умови дотримання вимог, встановлених держаними стандартами, санітарними нормами, регламентами та іншими нормативними документами.

 

     Частиною санітарного законодавства є державні санітарні правила «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» (ДСП 8.8.1.2.001-98), затверджені наказом МОЗ України від 03.08.1998 № 1.

      Ці правила є обовязковими для дотримання всіма підприємствами, установами і організаціями, приватними господарствами та особами, шо проводять будь-які дії з пестицидами.

      Порушення цих правил тягне за собою цивільно-правову, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до чинного Законодавства.

      На території України дозволяється транспортування, зберігання і застосування тільки зареєстрованих Укрдержхімкомісією пестицидних препаратів за винятком випадків, зазначених у «Порядку надання дозволу на ввезення та застосування незареєстрованих пестицидів і агрохімікатів іноземного виробництва» (постанова Кабінету Міністрів України № 288 від 04.03.1996. Державні випробування незареєстрованих у країні пестицидних препаратів проводяться відповідно до «Порядку проведення державних випробувань, державної реєстрації та перереєстрації, ведення переліків пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» (затв. Постановою Кабінету Міністрів України № 295 від 04.03.1996.

     Одержання, зберігання і застосування пестицидів і мінеральних добрив допускається тільки при наявності відповідного санітарного паспорту, виданого Держпродспоживслужбою. Паспортизація здійснюється щорічно.

      Для отримання санітарного паспорту необхідно, щоб витримувалася нормативна санітарно-захисна зона від складу, територія, приміщення та обладнання відповідали вимогам ДСП 8.8.1.2.001-98, були наявні допуски, посвідчення про проходження спеціальної підготовки та документи про проходження медогляду, допущених до роботи з пестицидами і агрохімікатами.

     Відповідно до ДСП 8.8.1.2.001-98, завчасно, але не менш чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств повинна сповіщати населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та обєктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

     Звертаємо увагу, що зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не меш 500 м, при штанговому і гербігації  дощуванням – 300 м. При застосуванні аерозольних генераторів регульованої дисперсності санітарно-захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури; обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших обєктів, що підлягають санітарному захисту.

     Забороняються авіахімобробки на ділянках, які розташовані ближче 1 км від житлової зони.

       


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора