Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

«Легальна праця - гарантія соціальної захищеності працівника»

Дата: 13.09.2021 15:02
Кількість переглядів: 1382

Фото без описуНа сьогоднішній день завдання загальнонаціонального масштабу - легалізація виплати заробітної плати та цивілізоване оформлення трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками. Дуже часто громадяни не замислюються над проблемами пенсійного забезпечення у майбутньому, тому і погоджуються на неофіційне оформлення трудових відносин з роботодавцем.

Виплата заробітної плати в «конверті» послаблює соціальний захист працівників, які на власний ризик працюють на підставах тіньової економіки, уникаючи перерахувань коштів до бюджетів усіх рівнів та соціальних страхових фондів.

 «Тіньова» зайнятість, «тіньова» заробітна плата (так звана «зарплата в конвертах») - проблемні явища, що, на жаль, на сьогодні залишаються актуальними. Адже використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить у собі багато негативних моментів, що суттєво впливають на життя людини. Негативний вплив тіньової зайнятості стосується й суспільної небезпеки, адже всі люди є споживачами послуг у сфері громадського харчування, торгівлі, транспорту, будівництва тощо, тож необхідна їх висока якість. Також тіньова зайнятість певним чином сприяє поширенню професійних захворювань, підвищенню рівня аварійності на дорогах, зростанню ризиків виникнення нещасних випадків на виробництві, адже офіційно неоформлений працівник не проходить обов’язкового медичного обстеження, з ним не проводяться інструктажі, навчання з техніки безпеки, охорони праці тощо. Крім цього, використання прихованих трудових відносин призводить і до зменшення надходжень до бюджету держави. Отже, питання легалізації зайнятості населення є надзвичайно важливими.

У зв’язку з цим, шановні роботодавці, Слов’янський міський центр зайнятості просить вживати заходів щодо законного оформлення трудових відносин з найманими працівниками, по виплаті заробітної плати працівникам в повному обсязі та у встановлені терміни, недопущенню виникненню заборгованості. Лише додержання роботодавцем трудового законодавства та законодавства про зайнятість гарантує стабільний прибутковий бізнес і дасть змогу уникнути непорозумінь із найманими працівниками і контролюючими органами.

Отже, праця є найважливішою умовою існування суспільства, його розвитку і вдосконалення. Право працювати, нести своїм родинам добробут і спокій, отримувати соціальні гарантії має кожен громадянин.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора