Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Хто має право перевіряти COVID-документи з 21 жовтня: не тільки поліція

Дата: 22.10.2021 11:09
Кількість переглядів: 3873

В Україні з 21 жовтня почнуть діяти нові правила перевезення пасажирів. Обмеження торкнуться не тільки міжобласного транспорту, а й сфери обслуговування в містах: кафе, ресторанів, салонів краси, ТРЦ, кінотеатрів, музеїв.

Як перевірятимуть наявність сертифікатів вакцинації і так званих COVID-документів, розповів перший заступник голови Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

 

Хто може перевірити наявність необхідних документів

Крім поліцейських перевіряти сертифікати і COVID-документи можуть співробітники Держпродпотребслужби, працівники Центру контролю і профілактики хвороб на місцях.

 

Коли почнуть перевіряти

З 21 жовтня рейди розпочнуться по всіх містах України. Перевіряти будуть також на вокзалах, станціях, в місцях великого скупчення людей.

 

"Перевіряти документи будуть в місцях великого скупчення людей, де може бути поширення хвороби - під час перевезень, відвідувань закладів, ринків, торгових майданчиків", - зазначив Олексій Білошицький.

 

Які документи будуть потрібні

Для планшетів поліції вже розробили програмне забезпечення для швидкої перевірки сертифікатів про вакцинацію в додатку «Дія», а також по паперовим варіантам. Перевірка документів буде проводитися по QR-кодами.

У сертифікатах обов'язково повинні бути реквізити - інформація про вид щеплення, кількість доз, підпис лікаря та печатка офіційного установи охорони здоров'я.

«Всі дані про вакцинацію громадян вже є в реєстрі, який також підключений до міжнародних баз. Інформація буде перевірятися дуже ретельно. Працівники, які будуть перевіряти свідоцтва про вакцинації, повинні переконатися в достовірності свідоцтва, адже відомі випадки їх підробки», - підкреслили в поліції .

 

Покарання за підробку сертифіката

В Україні можуть покарати за виготовлення і збут підробленої медичної документації. Порушникам загрожує покарання у вигляді штрафу від 17 тисяч гривень до 5 років позбавлення волі.

При використанні підробленої довідки або сертифіката покарання складе штраф від 850 гривень до обмеження волі строком до 2 років. Однак за покупку фальшивого сертифіката штраф може бути набагато більше - від 17 до 34 тисяч гривень.

 

Джерело: https://karachun.com.ua/kto-imeet-pravo-proveryat-vashi-covid-dokumenti-s-21-oktyabrya-ne-tolko-politsiya-24826?fbclid=IwAR0MvBME7fLoYkPRWI1PbSFKSx94tS76SdSKRn6HBzA2SNPKePWImWKzxbI


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора