Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Вплив коронавірусу на організм людини

Дата: 04.11.2021 09:53
Кількість переглядів: 3307

Фото без описуГоловною мішенню коронавірусу стають легені. Однак він вражає й інші внутрішні органи. До яких ускладнень може призвести COVID-19.

 

Коронавірус SARS CoV-2 в основному вражає нижні дихальні шляхи, тому його головною мішенню стають легкі. Однак останнім часом з’явилися численні докази того, що вірус атакує інші внутрішні органи: серце, судини, нирки, головний мозок і центральну нервову систему.

 

Серце

Дослідження, проведені вченими зі США, Італії та Китаю, свідчать, що атипова пневмонія може серйозно впливати на роботу серця. Доказом цього стала не лише висока смертність пацієнтів із супутніми серцево-судинними захворюваннями та високим артеріальним тиском.

Спостереження показали, що у пацієнтів з тяжким перебігом COVID-19 часто підвищується біомаркер у крові, що вивільняється зруйнованими та вмираючими клітинами серцевого м’яза. У багатьох людей, які раніше не мали проблем із серцем, коронавірусна інфекція також призводила до розвитку міокардиту.

Чи спричинені ці ушкодження в роботі серця дією самого коронавірусу чи, що найімовірніше, реакцією на інфекцію імунної системи, поки що неясно.

 

Легені

Коронавірус серйозно вражає легені не тільки під час перебігу хвороби: часткове зниження їх функції спостерігається і у пацієнтів, що одужали. Оглядаючи людей, що вилікувалися від коронавірусу, китайські медики виявили в їх легенях так званий симптом «матового скла»: зниження прозорості легеневої тканини, що свідчить про незворотні ушкодження.

В даний час ведуться дослідження, які повинні встановити, чи не веде цей симптом до запалення сполучної тканини легень – фіброзу. При цьому захворюванні еластичність та розтяжність легеневої тканини знижується, порушується дихальна функція та утруднюється доступ кисню через стінки альвеол легень до кровоносних судин.

Фіброз легень не піддається лікуванню, оскільки рубцювання легеневої тканини необоротне. Але при своєчасному діагностуванні фіброзу легень можна сповільнити, інколи ж навіть зупинити розвиток цієї хвороби.

 

Судини

У деяких пацієнтів, які померли від COVID-19, патологоанатоми Цюріхської університетської клініки виявили при розкритті запалення всього клітинного шару на внутрішній стороні кровоносних та лімфатичних судин (ендотелію) різних органів.

Це в свою чергу може спричинити серйозні порушення в його мікроциркуляції, здатні викликати порушення діяльності серця, легеневу емболію і закупорку судин у головному мозку і кишечнику. Все це може призвести до відмови роботи внутрішніх органів та смерті пацієнта.

 

Центральна нервова система

Більш ніж у 80% пацієнтів із COVD-19 спостерігається порушення смакових та нюхових відчуттів. Агевзія (одна з форм розладу смаку) або аносмія (втрата нюху) виникають на початку дії інфекції, тому на підставі цих симптомів можна діагностувати ранню стадію захворювання COVID-19.

При класичній грипозній інфекції, що викликається аденовірусами, порушення в нюху і смак зазвичай з’являються на більш пізній стадії захворювання. Ці специфічні симптоми свідчать про те, що нервова система багатьох пацієнтів також піддається впливу вірусу.

Як встановили бельгійські вчені, нервові клітини є свого роду воротами коронавірусу в центральну нервову систему. Через закінчення нюхового нерва – першого з черепних нервів, що відповідає за нюхову чутливість, – коронавірус проникає в мозок і доходить до центрів автономного дихання та серцебиття, розташованих у довгастому мозку.

 

Мозок

Ще при дослідженні атипової пневмонії SARS та близькосхідного респіраторного синдрому MERS вчені встановили, що коронавіруси здатні проникати через нервові клітини до мозку. Коли в одного з пацієнтів у Японії, зараженого коронавірусом SARS-CoV-2, стався епілептичний напад, йому діагностували менінгіт: запалення оболонок головного мозку, спричинене проникненням коронавірусу в центральну нервову систему.

Це дало лікарям з Японії та Китаю привід для побоювань, що у деяких пацієнтів патоген може проникати у стовбур головного мозку та пошкоджувати там дихальний центр. Можливо, саме цим пояснюється раптова зупинка дихання у деяких пацієнтів з COVID-19, якій не передували будь-які проблеми з дихальними органами на тлі інфекції.

 

Нирки

Вентиляція легень, яка необхідна деяким пацієнтам з особливо тяжкими симптомами COVID-19, може пошкодити нирки та спричинити гостру ниркову недостатність. При пневмонії в легенях часто накопичується велика кількість рідини, тоді виводять її з організму за допомогою спеціальних медичних препаратів. Однак як побічний ефект вони також послаблюють кровопостачання нирок, і ті більше не здатні виконувати свою функцію, що очищає.

Крім того, при тяжкому перебігу COVID-19 кров швидше згортається. В результаті в ній можуть утворитися кров’яні згустки, що блокують судини, а часто й нирки. Згідно з результатами недавнього дослідження, проведеного в Гамбурзі, у багатьох пацієнтів, які померли від COVID-19, при розтині були виявлені порушення згортання крові, а також артеріальні та легеневі емболії.

Деяким пацієнтам також діагностують міні-інфаркти нирки, які розвиваються внаслідок загибелі частини ниркової тканини, спричиненої закупоркою ниркової артерії. Приблизно у 30% хворих на COVID-19 функції нирки обмежуються настільки, що їм необхідний діаліз. Чи відновляться нирки після одужання, або SARS-CoV-2 викликає їх довгострокові ушкодження, поки невідомо.

 

Нагадаємо, що вакцинація залишається єдиним ефективним способом припинити поширення коронавірусу.

 

Джерело: https://www.dtv.dn.ua/2021/11/03/vplyv-koronavirusu-na-orhanizm-liudyny/

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора