Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Чоловічий медогляд - коли та до кого потрібно звертатися

Дата: 20.12.2021 16:19
Кількість переглядів: 1378

Фото без описуЧоловічий медогляд - коли та до кого потрібно звертатися Не відкладай на потім те, чому можна запобігти вже сьогодні. Вчасне звернення до лікаря рятує життя. Терапевтка та ендокринолог Олена Антонюк розповіла, з чого почати медичний огляд, до яких лікарів потрібно звертатися та чому це важливо. З чого почати медогляд Звернися до свого сімейного лікаря або терапевта, а потім він/вона направить тебе до вузьких спеціалістів.

Немає чіткого переліку, яких лікарів потрібно відвідувати. Лікар може порекомендувати здати аналіз крові на визначення глікованого гемоглобіну. Людям після 45 років обов’язково потрібно це робити хоча б один раз на три роки для запобігання розвитку переддіабету або прихованого латентного діабету, про який пацієнт може навіть не здогадуватися. Лікар може також направити на печінкові та ниркові проби, ліпідограму, також загальний аналіз крові та клінічний аналіз сечі. Цей перелік не є вичерпним. Варто орієнтуватися на свій спосіб життя та скарги. Ми пропонуємо перелік обстежень для людей до 40 років і після 40 років, проте не визначаємо, з якого віку варто почати проходити профілактичні обстеження регулярно, —говорить лікарка-терапевт та ендокринолог Олена Антонюк. Не можна сказати, що в 21 рік хлопцю ще зарано йти до лікаря, а в 28 — саме на часі. Рекомендують пройти профілактичний огляд, якщо відбуваються зміни в способі життя. Наприклад, чоловік планує призиватися на військову службу або ж раптово схуднув чи набрав масу тіла. Тоді треба провести поглиблений чекап (повний набір аналізів та досліджень для ранньої діагностики захворювань). Якщо пацієнт страждає на ожиріння, курить, має підвищений артеріальний тиск або порушення обміну ліпідів, то це може призвести до інфаркту, інсульту або цукрового діабету. У цьому разі варто замислитися над зміною способу життя — схуднути, кинути курити, регулярно займатися фізичною активністю. Крім цього, необхідно пройти медогляд.

Чи правда, що чоловіки рідше звертаються до лікарів

Існує думка, що жінки більш чутливі до стану свого здоров’я, ніж чоловіки. Але іноді буває все навпаки — чоловіки звертають увагу на проблеми та вчасно звертаються до лікаря, а жінки зволікають через надмірну тривогу щодо того, який діагноз може поставити спеціаліст. Я б не казала про гендерну нерівність у зверненні до лікарів, — говорить Олена Антонюк. Чоловіки, як і жінки, потребують уважного ставлення як лікарів, так і родичів до будь-яких змін у здоров’ї. Гарною ідеєю буде запланувати разом сімейний чекап. Говори про це не з відчуттям виконаного обов’язку, а з турботою про себе та здоров’я своєї родини. Пам’ятай, сам по собі чекап не вилікує. Поруч має йти зміна способу життя.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора