Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

У Дії оголосили про нові функції

Дата: 10.02.2022 08:18
Кількість переглядів: 825

Фото без описуНа порталі та в застосунку державних послуг Дія вводяться нові функції. Сам застосунок оновився, у ньому з'явилися нові типи цифрових документів. А щоб скористатися ними могли всі, вакцинованим людям похилого віку обіцяють роздати безкоштовні смартфони. Деякі нововведення можна скористатися вже з 8 лютого.

Про це стало відомо під час Diia Summit, у якому брав участь президент України Володимир Зеленський. Це вже третій Diia Summit – Міністерство цифрової трансформації проводить такі заходи для презентації оновлень Дії.

"Два роки ми аналізували життєві ситуації, в яких громадяни України взаємодіють з державою. Найпопулярніші послуги переводили в онлайн", – сказав на відкритті саміту Зеленський. За його словами, станом на лютий-2022 у Дії зареєстровано майже 14 млн користувачів Дії.

Нові послуги та документи

• Безкоштовні смартфони пенсіонерам

Перехід до "держави в смартфоні" ускладнюється тим, що люди похилого віку часто не тільки не вміють користуватися інтернетом, але й не мають смартфона. Тому у квітні-2022 буде запущено нову державну програму, заявив президент.

"Незабаром усі вакциновані громадяни України віком від 60 років отримають від держави безкоштовний, якісний, сучасний, швидкий смартфон та пільговий тариф", – анонсував Зеленський.

Ця ініціатива пов'язана із виплатою "1000 грн за вакцинацію". Людям 60+ вже дозволяється витрачати "ковідну тисячу" на ліки, а незабаром з'явиться можливість оплачувати комунальні послуги.

• Зміна "прописки" (реєстрація місця проживання)

Ця функція запрацювала в тестовому режимі ще з грудня 2021 року, а тепер набирає обертів. З 8 лютого вона стане доступною для всіх українців, заявив Федоров. Для реєстрації потрібно лише вказати адресу, за якою ви плануєте жити та отримати підтвердження від власника житла.

"Сьогодні йде в минуле зміна місця реєстрації, або місця "прописки", як кажуть у народі, або пекло, як кажуть усі, хто хоч раз змінював реєстрацію", – також анонсував Зеленський. За його словами, це допоможе уникнути черг. Також власникам ID-паспортів не потрібно носити з собою паперову довідку про "прописку".

• Шеринг техпаспорту

За допомогою QR-коду українці зможуть передавати техпаспорт на своє авто іншій людині. Це надасть їй можливість використовувати транспортний засіб. Нововведення анонсував міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Часто буває ситуація, що чоловік і дружина, наприклад, користуються одним автомобілем. З 8 лютого можна в такій ситуації не передавати технічний паспорт, а пошерити його через цю послугу", – пояснив голова МВС Денис Монастирський.

Важливо, що після шерингу штрафи отримуватиме той, хто керує транспортним засобом. Тобто той, у кого "перебуває" цифровий техпаспорт.

• Довідка про несудимість

Функція працюватиме вже з 8 лютого. Згенерувати довідку про несудимість можна в кілька кліків. Це один із найпопулярніших в Україні документів. Така довідка потрібна для влаштування на роботу та для військкоматів. Як підрахував міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, за рік в Україні видають близько 1 млн довідок про несудимість.

• Виплати внутрішньо переміщеним особам

У Дії вже з 8 лютого можна продовжити чи скасувати отримання грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО) без зміни даних. ВПО зможуть отримати послугу на веб-порталі – не потрібно збирати папери та ходити по кабінетах.

• Повідомлення про судові справи

Дія починає повідомляти українців про розгляд їхніх справ у судах. Зокрема, в повідомленні повідомляється час засідання, вказано ім'я судді, який займається справою, всі поновлення в справі тощо.

• Послуга "Опитування"

Перші 2 опитування з 8 лютого стали доступними в розділі "Послуги". В українців запитали, яку з нових послуг у Дії вони вважають найкориснішою. Друге опитування пропонує обрати назву для нової держпрограми щодо надання смартфонів людям похилого віку.

За словами Зеленського, це "перший масштабний інструмент електронної демократії". Таким чином, українці зможуть впливати на державні рішення. А держава отримає можливість дізнатися про думку людей із будь-яких питань у режимі реального часу.

• Автоматична реєстрація будівництва

Раніше таку послугу можна було отримати на порталі Дія, але чекати на розгляд потрібно було 10 робочих днів. Тепер реєстрація відбуватиметься повністю автоматично, а результат надаватиметься замовнику відразу.

• Електронна платформа для іноземних студентів

Громадяни інших країн, які хочуть навчатися в Україні, зможуть подавати заяви та оформляти документи дистанційно в електронній формі. "Цього року ми запускаємо платформу для вступу в Україну. Думаю, що тенденція отримання нових студентів у нашій країні збільшуватиметься", – сказав міністр.

Що ще у планах?

• Цифрова посвідка на постійне проживання

Свідоцтво про дозвіл на постійне проживання на території України також стане електронним, запевнив Федоров. "Це для людей, які вирішили залишитися в Україні (після навчання), або вже працюють в Україні", – зазначив глава Мінцифри.

• Онлайн-заява на реєстрацію шлюбу

"Ви вирішили одружитися. Тепер можна подати онлайн-заяву й мінімально спілкуватися з державними органами", – заявив Федоров.

• Допомога одиноким батькам

Йдеться про понад 100 тис. людей на рік, підрахував міністр. За його словами, цифровізація спростити отримання державної допомоги батькам-одинакам.

• Пенсійне посвідчення

Електронний варіант цього документа перебуває в стадії тестування, запевнив Федоров.

• Перереєстрація авто, заміна посвідчення водія з доставкою додому, заява до поліції

Усі три функції, за словами міністра Монастирського, з'являться упродовж 2022 року.

https://news.obozrevatel.com/ukr/economics/economy/u-dii-ogolosili-pro-novi-funktsii-yaki-dokumenti-zyavlyatsya-u-zastosunku.htm?_ga=2.218900441.1525386281.1644311498-958629549.1634734791&_gl=1*rj46h*_ga*OTU4NjI5NTQ5LjE2MzQ3MzQ3OTE.*_ga_JBX3X27G7H*MTY0NDMyMDg2OS4zOC4xLjE2NDQzMjA5NDIuMA..


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора