Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Пам'ятка для мешканців громади

Дата: 01.05.2023 11:37
Кількість переглядів: 909

До уваги мешканців Миколаївської громади!

Варто пам'ятати, що високий рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції зазвичай припадає на спекотну пору року. Сальмонели збудники захворювань людини. Сальмонели-паличкоподібні грамнегативні, в основному рухливі бактерії. Сальмонели ростуть при температурі від +35 до +45°С. Сальмонели відносно стійкі в зовнішньому середовищі: зберігаються в кімнатному пилу — до трьох місяців, у воді відкритих водойм від 11 до 120 днів, у м'ясі та ковбасних виробах - від двох до шести місяців, у замороженому м'ясі від півроку до року та більше; молоці за кімнатної температури до 10 днів, у молоці в холодильнику - до 20 днів; у вершковому маслі - 52-128 днів; у яйцях - до року і більше, на яечній шкаралупі від 17 до 24 днів. При 70°С сальмонели гинуть протягом 5-10 хвилин, в товщі шматка м'яса. витримують кип'ятіння протягом декількох годин. У м'ясі, що зберігається в холодильнику при низькій плюсовій температурі, сальмонели не тільки виживають, але й здатні розмножуватися. Різні серотипи сальмонел є причиною різних інфекційних захворювань: черевного тифу, паратифів А, В и С, сальмонельозу. Сальмонели можуть викликати різні захворювання сечостатевих органів людини, зокрема, простатит, цистит і пієлонефрит. В останні десятиліття, за інформацією ВООЗ, захворюваність на сальмонельози збільшується в усьому світі. Набули поширення серотипи сальмонел, що мають резистентність до багатьох сучасних поширених антибіотиків і дезінфікуючих засобів, а також підвищену термостійкість. Причиною сальмонельозу, найчастіше, є яйця, що містять сальмонели (до 90% випадків сальмонельозів пов'язано з вживанням сирих або недостатньо термічно оброблених яєць), м'ясні, особливо півфабрикати з бройлерів та курей, а також молочні продукти, і, меншою мірою, риба і рибні продукти, продукти рослинного походження. Природний резервуар сальмонел домашні птахи і тварини: качки, кури, велика рогата худоба, свині, вівці. Зараження сальмонелами м'яса відбувається після забою, при порушенні правил оброблення та зберігання м'яса. Попадання сальмонел у їжу часто відбувається при її неправильній кулінарній обробці, при недотриманні санітарних норм при її приготуванні. Інкубаційний період (час від попадання збудника до організму до появи перших симптомів захворювання) в середньому коливається від 6 годин до 7днів. При сальмонельозі кал рідкий, кольору болотяної зелені, у калі невелика кількість слизу, кров відсутня. Якщо у вас з'явилася клініка інфекційного захворювання (підвищення температури тіла, симптоми кишкової інфекції, катаральні явища та інше), то не займайтеся самолікуванням, а зверніться за медичною допомогою, щоб не перевести гостру форму захворювання в хронічну.

Профілактика сальмонельозу!

Основними джерелами збудника інфекції є сільськогосподарські тварини та птиці. Найбільш епідемічно значущим джерелом збудника в даний час е кури, бройлери, велика рогата худоба та свині. Найбільшу небезпеку сальмонельоз становить для дітей раннього віку та літніх людей, а також осіб з ослабленим імунітетом. Інфікована людина (особливо безсимптомний носій) становить особливу небезпеку в тому випадку, якщо вона має відношення до приготування та роздачі їжі, а також продажу харчових продуктів. Основу профілактики сальмонельозу серед людей складають ветеринарно- санітарні заходи, спрямовані на забезпечення належних умов у процесі забою худоби та птиці, технології обробки туш, а також дотримання санітарного режиму на підприємствах харчової промисловості та громадського харчування.

Для профілактики захворювання необхідно дотримуватись наступних правил:

1. Своєчасно та ретельно мити руки з милом при поверненні додому, перед їжею, перед годуванням дітей, приготуванням їжі, після відвідування туалету, після догляду за тваринами.

2. Необхідно мити упаковки харчових продуктів перед їх розкриттям, так як це є одним з факторів, що сприяють виникненню захворювання.

3. Мити овочі та фрукти перед їжею.

4. Дотримуватися температурного режиму та термінів зберігання продуктів харчування в побутових умовах, насамперед кисломолочних,м'ясних, рибних.

5. Для дітей перших років життя важливо з метою профілактики гострих кишкових інфекцій регулярно прибирати приміщення, мити іграшки.

6. Не купуйте продукти в місцях несанкціонованої торгівлі або з рук, сумнівної якості, зі строком реалізації, що минув.

7. Купайтеся у спеціально відведених для цього місця. Не заковтуйте воду, купаючись у відкритих водоймах.

8. Вживайте з питною метою воду гарантованої якості (в т.ч. бутильовану).

9. Відокремлюйте сирі та готові харчові продукти. Для обробки продуктів (сирих та варених, овочів та м'яса) використовуйте окремі дошки та ножі.

10. Мийте курячі яйця перед використанням, не вживайте сирі та варіть їх не менше 5 хвилин після закипання.

11. Ретельно просмажуйте або проварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця. У процесі варіння (смаження) сальмонели гинуть, але пам'ятайте, що температура у всіх частинах харчового продукту повинна досягти не менше 80°С і підтримуватися на цьому рівні не менше 10 хв.

12. Правильно зберігайте харчові продукти (у холодильнику). Якщо приготовлені страви залишаються на наступний день, то перед вживанням їх необхідно піддати термічній обробці.

Якщо у Вас з'явилася клініка інфекційного захворювання (підвищення температури тіла, симптоми кишкової інфекції, катаральні явища та інше), то не займайтеся самолікуванням, а зверніться за медичною допомогою, щоб не перевести гостру форму захворювання в хронічну.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора