Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Безпека оселі: правила безпеки в повсякденному житті.

Дата: 08.11.2019 15:51
Кількість переглядів: 22833

Кожен звик до того, що потрібно дотримуватися правил техніки безпеки на виробництві. Але в домашніх умовах безпека так само важлива для уникнення травм, нещасних випадків та пошкодження майна. Щоб не допустити цього, важливо з дитинства навчити дітей дотримуватися певних правил і регулярно оновлювати свої знання за допомогою спеціальної літератури.

Серед всіх кімнат в будинку особливо необхідно дотримуватися правил безпеки на кухні. На кухні потрібно мати навики використання газових та електричних приладів, застосовувати рекомендації для особистої безпеки і т. д. Охорона труда в оселі на кухні передбачає дотримання наступних правила безпеки:

?   Під час приготування їжі слід поставити гарячий посуд на спеціальні підставки і подалі від  

        краю стільниці (щоб діти не опіклись об поверхню і не перевернули гарячу страву на себе).

?   Кришку гарячого посуду слід знімати за допомогою зачеплень. Спробувати приготовлену їжу на

        смак треба довгої ложкою, попередньо охолодити її.

?   Працюючи з мікрохвильової піччю, потрібно використовувати посуд без металевого нанесення.

?   Під час використання печі, необхідно використовувати посуд без пластикових деталей, щоб

        уникнути плавлення і можливої травми.

Працюючи з електричними приладами, потрібно витирати руки досуха. Важливо: у разі використання електричних плит, забороняється братися одною рукою за металевий посуд, а іншою - за кран трубопроводу для запобігання ураження електричним струмом. Використання електричних приладів з пошкодженими кабелями забороняється. Перед використанням будь-якого електрообладнання, важливо перевірити стан обладнання  і стан розеток на пошкодження. У ванній потрібно регулярно перевіряти стан електропроводки, так як висока вологість може викликати замикання в несправних дротах.

Під час ремонтів, коли використовуються хімічні розчинники, фарби, емульсії повинні бути особливо обережними та контролювати провітрювання приміщення. Будь-яка робота повинна виконуватись при відкритих вікнах. Якщо в будинку є вагітні жінки або діти, то необхідно виключити їх присутність під час роботи.

При правильному дотриманні правил охорони здоров'я в повсякденному житті виключається ймовірність травм близьких людей і псування майна. Для цього важливо регулярно «освіжати пам'ять» існуючими правилами, використовувати тільки робоче обладнання і своєчасно проводити ремонт обладнання та комунікацій.

Основні правила пожежної безпеки в оселі

Пожежно-небезпечні ситуації в повсякденному житті зазвичай створюються власниками будинку. Тому важливо не забувати і про правила безпеки в приватних котеджах і житлових приміщеннях, розташованих в багатоквартирних будинках.


У більшості випадків пожежа виникає із-за  необережності і недбалого поводження з вогнем або електричними приладами. Для запобігання неприємностей рекомендується дотримуватися декількох правил. Не слід кидати незгаслі сигарети, сірники, тлінний папір у відро для сміття.
Не рекомендується палити в коморі, підвалі, сараї, в ліжку.  Не треба розводити вогонь в приміщеннях, де є легко паливні матеріали. Не слід використовувати відкрите полум’я біля рушників, одягу і тощо.

Зварювальні роботи в підвалах заборонено.

Особливо важливо дотримуватися режиму пожежної безпеки на кухні. Не рекомендується захаращувати область готування зачепленнями, рушниками та іншими текстильними предметами, які легко можуть спалахнути.


Категорично забороняється включати газову піч для обігріву приміщення або сушіння одягу. Готувати біля такого приладу рекомендується в одязі без довгих зав'язків або інших навісних елементів. Волосся потрібно збирати або покривати платком.


Одним з основних правил пожежної безпеки на кухні є - не залишати піч в робочому стані без нагляду.
Не рекомендується одночасно включати пральну машину, тостер, комп'ютер, телевізор, пилосос, мікрохвильову піч та інші електроприлади. При функціонуванні «в унісон» побутової техніки, відбувається перевантаження електричної мережі. Ізоляція може запалюватися, що неминуче призводить до пожежі в оселі.


Максимальна обережність і передбачливість є основою пожежної безпеки в повсякденному житті.

 

Якщо виник пожар то необхідно негайно повідомити пожарну охорону за номером телефону – 101.

 

Техніка безпеки при здійснені електромонтажних робот в приватній оселі

 

Електромонтажні роботи будь-якої складності повинні здійснюватися в повній відповідності з правилами техніки безпеки. Ураження електричним струмом призводить до численних травм, а іноді і до смерті. Будь-яка робота з електрикою повинна здійснюватися професійними електромонтажниками з необхідним досвідом і базовими знаннями безпеки в цій сфері. Але іноді вам необхідно робити ці речі самим. Перед виконанням таких робіт необхідно перш ніж познайомитися з основними правилами ТБ при роботі з електричним обладнанням.

Початок роботи повинен починатися з повного відключення електричного струму квартири і будинку. Ця умова досягається шляхом відключення автоматичних вимикачів на лічильнику. У будь-якому порядку, необхідно перевірити, щоб вмикач електричного струму не в якому разі не був включений під час роботи. Для цього, якщо розподільний щит не в приміщенні, спеціальна інформація вивішується на вмикач або хтось залишається на чергуванні біля щита. У подальшому за допомогою індикатора необхідно переконатися в тому, що в приміщенні нема напруги. При роботі з електроінструментом, особливо для шліфувальних машин і перфораторів, потрібно використовувати спеціальні захисні елементи: рукавички і окуляри для профілактики від попадання металевих і бетонних частинок на незахищені ділянки шкіри.

Є випадки, коли загальне відключення електроенергії є непрактичним або неможливим. У цьому випадку необхідно мати спеціальний інструмент з підвищеною ізоляцією. Майте на увазі, що вимикачі відключає тільки один провід, а якщо вся схема підключена неправильно, то весь ланцюг буде під напругою. У цьому випадку, вам потрібно використовувати індикатор для уточнення. Пошкоджені ділянки електромонтажу або обгорілих елементів розеток і вимикачів слід міняти повністю, дотримуючись полярності. Необхідно з'ясувати, чому там був перегрів і плавлення. Або це обумовлено надмірним навантаженням або слабким контактом, який утворюється при зношеному обладнанні. Всі ці питання повинні бути виправлені.

Виконання цих правил безпеки поможе вам уникнути травм, нещасних випадків та пошкодження майна. При правильному дотриманні правил охорони здоров'я в повсякденному житті виключається ймовірність травматизму себе та близьких вам людей.

 

        Міський голова                                                                                                О.М. Цикунова

 

 

         Бондарчук С.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора