Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Пільги учасникам антитерористичної операції (операції об’єднаних сил) передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (витяг)

Дата: 01.10.2020 13:10
Кількість переглядів: 1309

1. Безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування.

Для одержання путівки учасник АТО (особа з інвалідністю внаслідок війни з числа учасників антитерористичної операції, учасники бойових дій, які безпосередньо брали участь під час проведення АТО) подає до управління соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання або фактичним місцем проживання (для внутрішньо переміщених осіб):

  • заяву, посвідчення учасника бойових дій або осіб з інвалідністю внаслідок війни;
  • медичну довідку лікувальної установи за формою 070/о;
  • документ, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.

 

Для одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування учасник АТО подає :

- заяву про виплату компенсації, посвідчення «Учасник бойових дій»;

- документ про сплату повної вартості санаторно-курортної путівки, про підтвердження проходження санаторно-курортного лікування або зворотний талон санаторно-курортної путівки.

 

2. З 01.10.2019 відповідно до Закону України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» року впроваджено механізм виплати пільг на оплату житлово-комунальних послуг в грошовій безготівковій та готівковій формах - монетизація.                                                                                                                   Розраховані органами соціального захисту населення суми пільг перераховуватимуться АТ «Ощадбанк» для подальшого проведення ним розрахунків з надавачами послуг за кожного конкретного пільговика (безготівкова форма).                        Пільговикам, які подали заяву до органу соціального захисту населення на отримання пільги готівкою, виплата буде здійснюватися у готівковій формі у зазначений у заяві спосіб (банк або пошта).                                                                                       У зв’язку з цим платіж за послугу нараховується у повному обсязі, без врахування знижки, яка надається пільговику.                                                                            У разі отримання готівки пільговик має сплатити спожиті послуги повністю. Інші пільговики сплачують, як і раніше, частину платежу, а суму пільги за них перерахує надавачу послуг АТ «Ощадбанк».                                                                            Знижка плати за користуванням житлом та комунальними послугами надаються учасникам АТО та членам їх сімей, що проживають разом з ними, незалежно від виду житла чи форми власності на нього, без урахування середньомісячного сукупного доходу сім’ї (особам з інвалідністю внаслідок війни – 100 % знижка, учасникам бойових дій – 75 % знижка, сім’ям загиблих- 50% знижка).

Для надання цих пільг учасник АТО подає до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації (фактичного перебування) наступні документи:

- паспорт (оригінал та копія) заявника та членів сім’ї, які мають право на пільги (дружина, чолові, неповнолітні діти та інші;

- оригінал та копію свідоцтва (паспорта) неповнолітніх дітей;

- оригінал і копія ідентифікаційного номера заявника та членів сім’ї, які мають право на пільги;

- оригінал і копія посвідчення «учасник бойових дій» або «особа з інвалідністю внаслідок війни», «член сім’ї загиблого»;

- інформацію про характеристику житла та послуг, щодо яких він має право на пільги.

 

 3. Безоплатне оздоровлення дітей, учасників антитерористичної операції (операції об’єднаних сил) в закладах оздоровлення та відпочинку Донецької області.

Для отримання послуг з оздоровлення необхідно звернутись до управління та надати наступні документи:

  • заява одного з батьків;
  • ксерокопія паспорту та ідентифікаційного коду одного з батьків;
  • ксерокопія пільгового посвідчення;
  • копія свідоцтва про народження або паспорта дитини;
  • довідка з навчального закладу про те, що дитина не користувалась путівкою за державні кошти;
  • довідка про склад сім’ї.

 

 

 

           4. Медичне обслуговування

Безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів; першочергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів); щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів; першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація.

Для отримання медичної допомоги необхідно звернутися до закладів охорони здоров’я, надавши посвідчення «Учасника бойових дій».

 

5. Безплатний проїзд один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, незалежно від наявності залізничного сполучення, або проїзд один раз на рік (туди і назад) вказаними видами транспорту з 50-процентною знижкою.

Для реалізації цієї пільги військові комісаріати видають відповідні талони на проїзд. Підставою для видачі талонів є посвідчення «Учасник  бойових дій».

Окрім того учасники бойових дій мають право на безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту,  автомобільним транспортом загального користування  в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського  сполучення та автобусами  приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних, незалежно від відстані та місця  проживання.

 

6. Позачергове користування всіма послугами зв'язку та позачергове встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів (оплата у розмірі 20 процентів від тарифів вартості основних та 50 процентів - додаткових робіт). Абонементна плата за користування телефоном встановлюється у розмірі 50 процентів від затверджених тарифів.

Для забезпечення цією пільгою звертатися в філію ПАТ «Укртелеком».

 

7. Учасникам бойових дій пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються в розмірі 25 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність).

Для виплати такого підвищення учасник АТО подає посвідчення «Учасник бойових дій» до органів Пенсійного фонду України або до управління соціального захисту населення за місцем одержання  соціальної допомоги .

 

8. Виплата щорічної разової грошової  допомоги до 5 травня учасникам особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам бойових дій, членам сім’ї загиблих виплачується у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України.

Ця виплата проводиться управлінням соціального захисту населення за місцем реєстрації без звернення  учасників АТО.

           

9. Першочергове забезпечення житловою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, та першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

Для вирішення питання взяття на квартирний облік необхідно звернутися до місцевих органів виконавчої влади за місцем проживання, надавши (орієнтовно) такі документи:

- заяву на ім’я голови (для взяття на квартирний облік);

- довідку про склад сім’ї та реєстрацію місця проживання розширеної форми з ЖЕО;

- документи, що підтверджують наявність (чи відсутність) житла на праві приватної власності у заявника та всіх членів сім’ї (копія свідоцтва про право власності на житло та технічного паспорта);

- довідку з відділу приватизації про використання (не використання) права на безоплатну приватизацію житла заявником та членами сім’ї;

- копії паспортів дорослих членів сім’ї;

- копії свідоцтв про народження неповнолітніх дітей;

   - копія свідоцтва про одруження (розлучення);

- копії довідок про присвоєння ідентифікаційного коду заявника та членів сім’ї;

- посвідчення «Учасник бойових дій»;

- довідка з місця роботи заявника та повнолітніх членів сім’ї з відміткою про перебування (не перебування) на квартирному обліку;

- довідку відділу у справах архітектури та містобудівного кадастру міської ради про ведення (чи не ведення) індивідуального житлового будівництва.

 

            Для зарахування на пільгову чергу для отримання земельної ділянки для індивідуального житлового будівництва необхідно звернутися до місцевих органів виконавчої влади за місцем проживання, надавши (орієнтовно) такі документи:

            - заяву на ім’я голови;

             - копія посвідчення учасника бойових дій;

             - копія паспорта (1,2,11 ст.), копія ідентифікаційного коду;

             - довідка з ЖЕО про реєстрацію та склад сім’ї за формою, встановленою для квартирного обліку.

     

10. Безоплатне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації учасників АТО

До технічних та інших засобів реабілітації належать:

  • протезні вироби (включаючи протезно-ортопедичні вироби);
  • засоби для пересування (крісла колісні);
  • спеціальні засоби для самообслуговування та догляду допоміжні засоби для особистого догляду та захисту: наколінники, налокітники, рукавиці на протез, чохли для кукс верхніх та нижніх кінцівок, вкладиші із силіконової або селевої композиції для кукс верхніх та нижніх кінцівок, подушки протипролежневі та інші;
  • допоміжні засоби для особистої гігієни: крісла-стільці, сидіння на унітаз, сидіння-надставки на унітаз, щипці для туалетного паперу, стільці, табурети, сидіння для ванни та душу, східці, підставки для ванни, умивальники;
  • допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому (палиці, милиці, ходунки, поручні);
  • меблі та оснащення (столи, меблі для сидіння, ліжка, матраци протипролежневі, перила та поручні, брусся, опори);
  • спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

 

Для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації учасники АТО або їх законні представники подають  до управління   соціального захисту населення за місцем реєстрації  такі документи:

- паспорт (копія та оригінал);

- ідентифікаційний код (копія та оригінал);

- рішення військово-лікарської комісії чи висновок лікарсько-консультативної комісії про потребу в забезпеченні необхідним виробом;

- витяг з наказу командира військової частини (начальника територіального підрозділу) або довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), видана командиром військової частини (начальником територіального підрозділу), з відомостями про участь в антитерористичній операції (для військово- службовців (резервістів, військовозобов’язаних) та працівників Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, осіб рядового, начальницького складу, військово- службовців та працівників МВС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, інших утворених відповідно до законів військових формувань, яким не встановлено інвалідність).

 

Окрім того, учасники АТО мають право на протезування (ортезування) за кордоном. Для цього учасник АТО або законний представник подає особисто або надсилає поштою на адресу Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції (провулок Музейний,12, м.Київ, 01001) такі документи:

- заяву;

- копію паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;

- копію ідентифікаційного коду;

- направлення на забезпечення технічними та іншими засобами

реабілітації, видану відповідно до Порядку забезпечення ТЗР, затвердженого постановою КМУ від 05.04.2012 року №321, яке учасник АТО отримує в управлінні соціального захисту населення за зареєстрованим або фактичним місцем проживанням (перебуванням);

- висновок військово-лікарської комісії про потребу у протезуванні

(ортезуванні);

- витяг з історії хвороби;

- фото- та відеоматеріали кукси та наявного об’єму рухів.

 

Учасники антитерористичної операції мають право на проходження психологічної реабілітації.

            За результатами конкурсних торгів Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції визнані наступні реабілітаційні установи, які надаватимуть учасникам АТО послуги з психологічної реабілітації:

- ДП ”Клінічний санаторій “Курорт Березівські мінеральні води”, (Харківська обл..)                               

- ДП “Південь-Курорт-Сервіс” санаторій “Орізонт” (Одеська обл.)

- ДП «Санаторій «Верховина» (Закарпатська обл..)

- ТОВ «Санаторій «Ірбис» (Одеська обл..)

- ТОВ «Санаторій «Токарі» (Сумська обл..)

- ДОЦ «Подільський Артек» (Вінницька обл.)

- Державна реабілітаційна установа «Всеукраїнський центр реабілітації для осіб з інвалідністю» (Київська обл..)

- ТОВ «Санаторій «Борисфен» (Миколаївська обл..)

- Медичний центр «Нові Санжари» (Полтавська обл..)

- Санаторій «Світанок» (Львівська обл..)

- ТОВ «Інститут прикладної кріології» (Харківська обл..)

- ДП «Клінічний санаторій імені Горького» (м.Одеса)

- Клінічний санаторій «Великий луг» (м.Запоріжжя)

- ТОВ «Примор я» на базі санаторію ім..Сергія Лазо (Одеська обл..)

 

На отримання послуг соціальної та професійної адаптації.

 

Для отримання послуг соціальної та професійної адаптації особа повинна мати посвідчення учасника бойових дій (особа з інвалідністю внаслідок  війни або учасника війни) та документ, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення. Таким документом може бути один із нижчезазначених (оригінал або його копія):

наказ Антитерористичного центру при Службі безпеки України або інший документ, який підтверджує залучення особи до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення;

– довідка про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, згідно з додатком до Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 р. № 413;

– рішення відомчої (міжвідомчої) комісії про встановлення особі статусу учасника бойових дій, як такій, що захищала незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брала безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення.

 

Санаторно–курортне лікування

 

Органи соціального захисту населення забезпечують осіб безоплатними путівками до санаторно-курортних закладів згідно з медичними рекомендаціями в порядку черговості в міру надходження путівок:

- учасників бойових дій – щороку строком на 18-21 день;

- особи з інвалідністю внаслідок війни – позачергово щороку строком на 18-21 день;

- особи з інвалідністю внаслідок війни із захворюваннями нервової системи ( з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – відповідно до медичних рекомендацій.

            У разі коли особа має право на забезпечення путівкою за кількома законами, їй надається право вибору в забезпеченні путівкою за одним із них.

            Для отримання путівки в цьому році необхідно стати на облік до управління праці та соціального захисту населення та подати наступні документи:

  • заяву;
  • медичну довідку лікувальної установи за формою № 070/о;
  • копію посвідчення учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок  війни;
  • документ, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.

 

                                          Матеріальна допомога

 

Для отримання матеріальної допомоги учасникам бойових дій необхідно стати на облік до управління соціального захисту населення та подати наступні документи:

-       заяву;

-       копію паспорту та ідентифікаційного коду;

-      копію пільгового посвідчення;

-      довідку банківської установи про відкриття особового рахунку.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора