Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Пільгові іпотечні кредити під 3% річних внутрішньо переміщеним особам. Прийом заявок відкрито

Дата: 17.06.2021 13:01
Кількість переглядів: 417

«Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» приймає заявки від громадян України, що мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), про намір отримати пільговий іпотечний кредит на придбання житла за рахунок грантових коштів уряду Німеччини, які видаються через німецький державний банк KfW (нім. Kreditanstalt für Wiederaufbau, Кредитна установа для відбудови).


Для того, щоб розібратися в питаннях - на яких умовах будуть видаватися пільгові кредити, хто має право на їх отримання, які документи необхідні і яке саме житло можна буде взяти в кредит - ми звернулися до керівника відділу продажів житлового комплексу «Ювілейний» Наталії Анатоліївни Веклич .
- Те, що уряд України затвердив порядок надання пільгових кредитів під 3% річних внутрішньо переміщеним особам - це, безумовно, позитивний сигнал перш за все, для тієї території, на якій ми з вами проживаємо.
Видаватися кошти німецького банку будуть через фінансову установу «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву». Як відомо, в кінці квітня тут, в нашому місті, в міськраді було підписано Меморандум про співпрацю та реалізацію спільних проєктів і програм між даним Фондом, Миколаївською територіальною громадою, а також структурною одиницею «Донбасенерго» - Слов'янською ТЕС. Тобто, вже сьогодні можна говорити про те, що всі бажаючі зі статусом внутрішньо переміщені особи можуть взяти участь в даній програмі, а саме підготувати і подати документи на реєстрацію Донецьким регіональним управлінням «Держмолодьжитло».
- Яку суму коштів виділив німецький банк під дану програму?
- 25,5 млн. євро. В рамках проекту в 2021-2022 роках планується забезпечити житлом до 700 сімей з числа внутрішньо переміщених осіб. Погодьтеся, ставка 3% річних є дуже привабливою в українських реаліях.
- Хто і як буде формувати чергу на пільгову іпотеку?
Формувати чергу буде Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву та його регіональні управління. І це буде окрема черга на базі існуючих реєстрів.
- Кредит буде видаватися під житло, яке будується або яке вже введено в експлуатацію?
- Ні, мова йде виключно про житло, прийнятому в експлуатацію - квартирі в багатоквартирному будинку або одноквартирному житловому будинку. Перший будинок житлового комплексу «Ювілейний» ми плануємо здати в експлуатацію вже в кінці поточного року, тому документи по даній програмі можна і потрібно готувати вже зараз.
- Термін повернення кредиту?
Термін повернення кредиту становить до 20 років, але він не повинен перевищувати досягнення позичальником пенсійного віку.
- На яких умовах будуть видаватися пільгові кредити ВПО?
- Наші громадяни зі статусом внутрішньо переміщені особи зможуть в рамках цього гранту отримати пільгові кредити на суму приблизно до 40 тисяч євро. Загальна площа житла на сім'ю з трьох осіб складає 63 кв. м, виходячи з нормативної площі житла 21 кв. м на одну людину і додатково 10,5 кв. м на сім'ю.
- На яку площу майбутнього житла може орієнтуватися позичальник кредитних коштів?
- Площа житла для однієї людини, а це однокімнатна квартира повинна бути не більше 52,5 кв. метра загальної площі, а площа житла для сім'ї з двох і більше осіб - не більше 94,5 кв. метра загальної площі.
Якщо ж раптом у позичальника буде бажання придбати квартиру більшої площі, то він повинен розуміти, що на перевищуючі квадратні метри кредит німецького банку поширюватися не буде.
- Чи будуть виключати ВПО з реєстрів інших житлових програм, якщо, скажімо, хтось десь вже стоїть на черзі?
- Ні, не будуть. До моменту фактичного отримання кредиту на придбання житла або поліпшення житлових умов. Тобто, у всіх чергах громадянин збереже своє місце.
- Найголовніше питання: куди стукати, щоб подати документи, і який перелік необхідно готувати?
- Подати документи до регіонального управління або іпотечний центр Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву можна наступним чином:
•    відправити поштою на адресу Донецького регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву;
•    он-лайн - шляхом заповнення форми на сайті Фонду;
•    відправити факсом;
•    подати документи особисто на адресу Фонду, який фізично розташований в м Маріуполь, проспект Миру, 114.
Можу сказати, що перелік документів, який необхідно надати для реєстрації в даній черзі на отримання кредиту під 3% річних, значний. І ознайомитися з ним можна на сайті Фонду за адресою: dn.molod-kredit.gov.ua. Для цього необхідно зайти в розділ «житлові програми/кредит для внутрішньо переміщених осіб і учасникам проведення антитерористичної операції/необхідні документи».
Я не буду перераховувати всі документи, які потрібно буде підготувати до заяви про надання кредиту по даній пільговій програмі, але акцентую увагу на тому, що вони різні - для сім'ї і самотньої людини.
- Як обиратимуть переможців з числа кандидатів?
Відбір переможців з числа кандидатів відбуватиметься шляхом випадкового вибору - за допомогою генератора випадкових чисел.

Джерело: https://nikolaevka24.com/lgotnye-ipotechnye-kredity-pod-3-godovyh-vnutrenne-peremeshhennym-litsam-priem-zayavok-otkryt/?fbclid=IwAR1MOc8TaaXY_JRyjXs2vIxreXr0PCDAwFt8V_PXg6u4mue8aKiE7grFEzA

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора