Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Шановні мешканці Миколаївської міської об’єднаної територіальної громади!

Дата: 31.05.2019 11:44
Кількість переглядів: 573

Згідно з поправкою до закону України «Про відходи» з 1 січня 2018 року кожен українець повинен сортувати своє сміття. Важливість роздільного збору сировини є беззаперечною не лише для екології, а й для економіки країни. Повторна переробка матеріалів не лише економить ресурси, а й зменшує кількість токсичних відходів на міських звалищах.

У цій статті ви дізнаєтесь, яка частина нашого буденного сміття є цінною сировиною, а які відходи не підлягають переробці.

Існують два основних правила сортування, які розповсюджуються на всю вторинну сировину:

1) тара має бути суха та чиста;

2) всі упаковки необхідно щільно стискати.

Види вторинної сировини:

1) Макулатура – газети, книги, журнали, рекламні проспекти, паперова упаковка тощо. Увесь папір та картон необхідно зробити пласким, для економії простору, та скласти в паперовий пакет чи зав'язати мотузкою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Увага! Макулатурою не є: одноразовий посуд, чеки, пачки від цигарок, пакування типу Tetra Pak, волога забруднена сировина (навіть папір та картон), а також, продукти вторинної переробки, такі як серветки, лотки від яєць, туалетний папір.

2) Tetra Pak – вид багатошарового пакування (картон, поліетилен та фольга). Найчастіше використовується, як тара для молока та соку. Упаковку необхідно промити зсередини та стиснути.

3) Поліетилен - усі пакети, якими ви користуєтесь у побуті щодня, одноразові рукавички в супермаркетах, упаковки від молока та стрейч плівка. Готувати до здачі таку сировину дуже легко, необхідно лише ущільнити та скласти поліетилен у… всім відомий пакет с пакетами.

Увага! Вироби з поліетилену мають властивість тягнутися. Вся упаковка, що про розтягуванні рветься, так званий, «шуршик» не є вторинною сировиною.

4) Пластик – найбільш популярний матеріал для упаковки продуктів харчування, косметики, техніки та побутової хімії.

Має сім основних видів, п'ять з яких підлягають переробці. Для того, щоб розібратися, з якого саме виду пластику виготовлена річ, необхідно знайти на ній маркування . Зазвичай, це трикутник з цифрою (від 1 до 7) всередині і літерами внизу, але зустрічаються випадки, коли є лише літери.

Увага! Пластик з номером 3 та 7, або взагалі без маркування, не підлягає переробці.

5) Метал – залізні кришки, алюмінієві та консервні бляшанки, будь-які металеві предмети. Усе треба очистити від залишків їжі та спресувати.

6) Скло – пляшки та банки від напоїв, косметики та ліків. Підходить навіть бите скло, але його треба скласти окремо в прозору скляну банку з кришкою.

Увага! Парцеляна, жаростійке та ударостійке скло не підлягає переробці.

7) Небезпечні відходи у складі побутових – до них відносяться ртутні термометри , батарейки, люмінесцентні лампи, невикористані ліки, фарби, жири, лаки, розчинники, а, також, ABS.

 

 

8) ABS – будь-яка стара побутова техніка, праски, навушники, телефони.

Увага! Ні в якому разі відходи цього типу не мають потрапити на смітник.

9) Органічні відходи – залишки їжі рослинного походження, деревина, квіти.

Якщо у вас є присадибна ділянка, то цей вид відходів можна компостувати, якщо ви живете в квартирі – то викидайте їх в спеціальний бак чи бак із загальним сміття.

Залишкові відходи – все, що залишилося від вашого сміття, після роздільного збору.

Саме ця частина відходів відправляється на полігон. Зазвичай, це «шуршик», засоби гігієни, упаковки та продукти без маркування, наприклад, одноразові бритви та зубні щітки, обгортки від цукерок з фольгою, вологі серветки, скотч, чеки та зламані речі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора