Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Норми добросусідства під час забудови

Дата: 14.06.2019 10:16
Кількість переглядів: 13846

В народі кажуть: «погано буде жити, якщо з сусідами не дружити». Дійсно, це так. Досить часто виникають ситуації, коли при споруджені свого будинку чи колодязю, вигрібної ями, сусіди порушують правила добросусідства та державні будівельні норми.     

            Відстань від будинку до межі сусідньої ділянки  має бути не менше метра. Якщо стіна будинку рельєфна, не менше метра повинна становити відстань від найбільш випуклої її частини. При цьому житло має бути зведено так, щоб вода з даху та стічних труб не потрапляла на територію суміжних ділянок. Важливим є також дотримання відстані між домом вашим та сусіда. Визначальним чинником є вогнетривкість споруд, тобто матеріалу, з якого зроблено стіни. Відстань між будинками повинна становити 10-15 метрів. Для споруд з найвищим ступенем вогнестійкості ця відстань - 6 метрів. Все вказане вище потрібно враховувати ще на стадії проектування житла. Будівельними нормами не встановлено відстань від сараю, вбиральні до межі між сусідами, але визначено мінімальну дистанцію від цих споруд до житлових будинків. Дворову вбиральню рекомендується розміщувати безпосередньо біля сараю для худоби на відстані не менше 15 метрів від житлових будинків і принаймні 20 метрів від джерела водопостачання (колодязя, колонки тощо).

Норми для розташування сараю

Розміщення господарських будівель по лінії забудови з житловими будинками не допускається. Відстань між житловими будинками та господарськими будівлями і спорудами слід приймати відповідно до санітарних норм, що наведені нижче, але не менше протипожежних норм.

 

Будівлі та споруди

Господарські будівлі

сараї для худоби,свійських тварин та птахів, площею до 50 кв. м

(відстань, м)

Житлові будинки та літня кухня

15

Питний колодязь

20

 

Норми для розташування вигрібної ями.

 

Державними санітарними нормами та правилами утримання територій населених місць, що вигрібна яма (вигріб) – це інженерна споруда у вигляді поглиблення в землі, виконана з водотривкого матеріалу, призначена для збирання та зберігання рідких відходів, наземна частина якої обладнана щільно прилягаючою кришкою та решіткою для відокремлення твердих відходів.

   Відповідно до п. 2.22. вказаних Державних санітарних норм вигреби повинні бути віддалені від меж земельних ділянок навчальних та лікувально-профілактичних закладів, стін житлових та громадських будівель і споруд, майданчиків для ігор дітей та відпочинку населення на відстань не менше 20 м.

         Місце розміщення вигребу на присадибній ділянці та відстань від нього до власного житлового будинку визначає власник цього будинку з додержанням правил добросусідства.

 Спірні питання щодо місць розміщення вигребів на території присадибної ділянки розглядаються у порядку вирішення земельних спорів згідно з законодавством.

 В умовах нецентралізованого водопостачання вигреби на території присадибної ділянки повинні бути віддалені від індивідуальних колодязів і каптажів джерел на відстань не менше 20 м, при цьому відстань від вигребів до громадських колодязів і каптажів джерел повинна бути не менше 50 м. При цьому слід враховувати напрямок схилу ділянки.

 

 Норми для розташування паркану.

 Згідно ДБН "Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень" поверховість забудови, граничні розміри житлових будинків, площа забудови, вимоги до господарських будівель, їх складу, огорожі ділянок, благоустрою території встановлюються місцевими правилами забудови. Розроблення таких правил та їх затвердження здійснюється відповідно до норм Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про регулювання містобудівної діяльності».

      У разі, якщо через відсутність таких правил питання огорожі ділянок залишається неврегульованим, внаслідок чого можуть виникати конфлікти з питання влаштування парканів, їх конструкцій, для вирішення конкретної ситуації можуть застосовуватись положення Земельного кодексу України щодо добросусідства. В той же час, слід враховувати, що в будь-якому випадку, огорожа присадибної ділянки не повинна виступати за червону лінію вулиці.

 

 Постановою КМУ від 07.06.2017 року №406 завтерджено Перелік будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об'єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію.

 

Так, згідно п. 6 вказаного вище Переліку, зведення на земельній ділянці тимчасових будівель та споруд без влаштування фундаментів, зокрема навісів, альтанок, наметів, накриття, сходів, естакад, літніх душових, теплиць, гаражів, а також свердловин, криниць, люфт-клозетів, вбиралень, вигрібних ям, замощень, парканів, відкритих басейнів та басейнів із накриттям, погребів, входів до погребів, воріт, хвірток, приямків, терас, ґанків (щодо індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків), не потребує оформлення дозвільних документів на будівництво.

Також, згідно Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна: «зведення на земельній ділянці парканів, воріт і хвірток не належить до самочинного будівництва».

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора