Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Всесвітній день протидії торгівлі людьми (30 липня)

Дата: 25.07.2019 09:15
Кількість переглядів: 576

Фото без описуУ 2013 році Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми, зазначивши, що в цей день необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привертати увагу до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

 

Загалом загострення проблеми торгівлі людьми в Україні зумовлене низкою соціаль-но-економічних, правових та організаційних чинників, а саме:

  • низькі заробітки більшої частини населення, загальне зниження життєвого рівня та матеріальна незабезпеченість;
  • нестача робочих місць, безробіття, особливо серед молоді (в першу чергу жінок);
  • активізація діяльності міжнародних злочинних угрупувань;

            Наша країна плідно працює для запобігання торгівлею людьми. Але ми самі повин-ні бути уважними і обережними.

А для тих, хто мріє отримати гарну роботу за кордоном, слід звернути увагу на наступну інформацію: торгівці людьми діють через агенції з працевлаштування, фірми шоу-бізнесу та служби знайомств. Також вони розміщують брехливі оголошення в газетах та на стендах, звертаються з пропозиціями просто на вулиці, допомагають матеріально, щоб затягнути людину в боргову кабалу. Часто торгівцями живим товаром виявляються добрі знайомі чи друзі, причому значний відсоток серед них – жінки. Найчастішими формами експлуатації є нелегальна секс-індустрія, примусова праця, сурогатне материнство, втягнення в злочинну діяльність та примусове донорство. Пам’ятайте, що жертвами стають як жінки, так і чоловіки, а також неповнолітні діти.

Запам’ятайте і розкажіть своїм рідним та друзям про 10 правил безпеки:

1 Не вірте рекламі фірми, яка не відповідає вимогам законодавства України (не вказує повної назви фірми, її адреси, номеру ліцензії та органу ліцензування, що її видав). Торгівці людьми можуть ввести Вас в оману, використовуючи: різноманітні фірми-посередники з працевлаштування за кордоном, туристичні, шлюбні та модельні агенції, служби знайомства, агенції шоу –бізнесу, оголошення, рекламу в ЗМІ та Інтернеті, незнайомих людей, а часом навіть Ваших родичів, друзів, сусідів, знайомих.

2 Не ведіть переговори про навчання, працевлаштування чи шлюб наодинці з агентом. Запросіть взяти участь у переговорах довірену особу – це може бути Ваш юрист або хтось із Ваших близьких. Перевірте, чи має фірма ліцензію на надання відповідних послуг (навчання, працевлаштування за кордоном). Таку інформацію Ви можете отримати в Державному центрі зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України.

3 Зв’яжіться з Посольством країни, куди Ви плануєте подорож та дізнайтесь про правила щодо працевлаштування або навчання іноземців.

4 Особисто оформлюйте пакет документів та самі сплачуйте за послуги. Це не дасть можливості торгівцям людьми втягнути Вас у боргову залежність або вчинити злочин стосовно інших осіб за Вашими документами.

5 Не користуйтеся послугами незнайомих осіб, які пропонують Вам допомогу в оформленні виїзних документів, продовженні терміну перебування на території іноземної держави.

 

 

Майте на увазі:

• Термін перебування у іноземній країні зазначено у візі.

• Туристична чи гостьова віза не дають право на легальне працевлаштування. Це незаконно.

6 Обов’язково укладайте відповідний контракт, складений зрозумілою для Вас мовою у двох примірниках, один з яких залишається у Вас.

7 За жодних обставин нікому не довіряйте документів, що засвідчують Вашу особу.

8 Обов’язково залиште рідним ксерокопію свого паспорта громадянина України, закордонного паспорта, візи, контракту про навчання чи працевлаштування, свідоцтва про народження, проїзних документів та нещодавно зроблені фотографії, а також номер телефону й адресу, де Ви збираєтеся зупинитися.

• Візьміть за правило постійно телефонувати рідним у домовлений день та час. Заздалегідь домовтесь з рідними про «кодове слово» у розмові, на випадок, якщо Ви не зможете вільно розмовляти по телефону, перебуваючи під чиїмось наглядом.

9 Зробіть та тримайте при собі копії національного та закордонного паспортів. Це значно спростить процедуру відновлення документів для повернення в Україну.

10 Не ставте себе в залежне положення, приймаючи подарунки або позичаючи гроші.

Якщо Ви опинилися у скрутному становищі за межами України, звертайтеся по допомогу до:       

Посольства або Консульства України у країні Вашого перебування, де Вам допоможуть отримати документи, що засвідчують Вашу особу, і повернутися на Батьківщину.

Національного товариства Червоного Хреста або Червоного Півмісяця, де Вам можуть надати можливість відновити зв’язок з рідними та повідомити їм про своє скрутне становище.

Міжнародних, громадських, благодійних організацій, де Ви також зможете отримати допомогу та підтримку.

• Заздалегідь підготуйте та тримайте при собі перелік організацій, із зазначенням адреси та номерів телефонів, що працюють у сфері протидії Торгівлі людьми.

 

Тепер Ви знаєте більше про проблему торгівлі людьми та можете захистити себе !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора