Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

ВІДДІЛ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ МИКОЛАЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ІНФОРМУЄ

Дата: 25.11.2019 17:01
Кількість переглядів: 468

Фото без описуСОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ГРОМАДЯН, ЯКІ ПОСТРАЖДАЛИ ВНАСЛІДОК ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

Перелік пільг та виплат для постраждалих осіб.

Компенсації та пільги для постраждалих осіб встановлені в розділі IV соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї. Загальні компенсації та пільги стосуються всіх громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, відповідно до встановлених категорій (відповідно до ст..20, 21, 22, 24, 25 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»).

          Відповідно до ст.20 п.11 та ст.21 п.1 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» громадяни, віднесені до 1 та 2 категорії, мають право на 50% знижку плати за користування житлом (квартирної плати, плати за управління багатоквартирними будинками), комунальними послугами (газ, електрична і теплова енергія, водопостачання, водовідведення та інші послуги) у межах середніх норм споживання, передбачених законом, телефоном (абонентна плата, оплата послуг електрозв’язку за місцеві телефонні розмови з квартирних телефонів при посекундному обліку їх тривалості). Зазначені пільги надаються також членам сімей громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які проживають у жилих будинках (квартирах) усіх форм власності в межах норм, встановлених законом.                    До членів сімей громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, належать: дружина (чоловік), неповнолітні діти, непрацездатні батьки, особа, яка проживає разом з постраждалою внаслідок Чорнобильської катастрофи особою з інвалідністю 1 групи та доглядає за нею, за умови, що ця особа не перебуває у шлюбі; особа, яка знаходиться під опікою або піклуванням громадянина, що має право на пільги, та проживає разом з ним.

Особам, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення, відшкодовується 50% знижка вартості палива, передбаченого законодавством.

У 2019 році розмір пільги на тверде паливо складає - 1301,78 грн.

Відповідно до ст.20 п.15 та ст.21 п.9 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» громадяни віднесені до 1 категорії мають право на пільговий проїзд на приміських маршрутах загального користування автомобільним транспортом,  2 категорія - ліквідатори, на підставі посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 Також громадяни мають право на пільгове перевезення на залізничному транспорті приміського сполучення (категорія 1, 2, 3) на підставі посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2005 року № 562 «Про щорічну допомогу на оздоровлення громадянам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи» встановлені такі розміри щорічної допомоги на оздоровлення: інвалідам 1 та 2 групи – 120 грн.; учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 2 категорії – 100 грн.; інвалідам 3 групи та дітям – інвалідам – 90 грн.; учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 3 категорії, кожній дитині, яка втратила внаслідок Чорнобильської катастрофи одного з  батьків, та евакуйованим із зони відчуження у 1986 році, включаючи дітей – 75 грн.

          Постановою Кабінету Міністрів України від 14 травня 2015 року № 285 «Про встановлення розмірів виплат деяким категоріям громадянам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи» встановлено виплата одноразової компенсації за шкоду, заподіяну здоров’ю особам, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, сім’ям, які втратили годувальника із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою:

інвалідам 1 групи – 379,30 грн.;

інвалідам 2 групи  - 284,40 грн.;

інвалідам 3 групи – 189,60 грн.;

дітям – інвалідам - -1264 грн.;

сім’ям, які втратили годувальника – 7586 грн.

батькам померлого – 3792 грн.

          Відповідно до ст..20 п.14 та ст..21 п.6 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» громадяни, віднесені до 1 та 2 категорії, мають право на грошову допомогу у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва. Розмір вищезазначеної  щомісячної грошової компенсації для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відповідно до Наказу Мінсоцполітики від 31.01.2019 року № 127 «Про встановлення розмірів грошової компенсації вартості харчування громадянам, які постраждали від Чорнобильської катастроф, на 2019 рік» для Донецької області становить : для осіб, віднесених до категорії 1 – 420 грн.; для осіб, віднесених до категорії 2 – 210 грн.

          Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначено, що особи, віднесені до категорії 1, мають право на щорічне безплатне забезпечення санаторно – курортними путівками шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно – курортним закладам, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики за надання послуг із санаторно – курортного лікування чи одержання за їх бажанням грошової компенсації у розмірі середньої вартості путівки в Україні.

          Організація санаторно – курортного лікування даних осіб здійснюється відповідно до Порядку надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно – курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 № 854. Даний порядок передбачає новий механізм оплати послуг із санаторно – курортного лікування громадянам, постраждалим від Чорнобильської катастрофи, зокрема, укладання трьохсторонньої угоди між постраждалою особою, управлінням соціального захисту населення та санаторно – курортним закладом. При цьому постраждалій особі забезпечується право самостійного вибору санаторно – курортного закладу для оздоровлення та відпочинку.

          Після здійснення санаторно – курортного лікування або отримавши компенсацію постраждала особа знову за своїм бажанням до 15 жовтня поточного року звертається до органу соціального захисту населення із заявою та медичною довідкою форми 070/о для отримання санаторно – курортного лікування у наступному році. Крім того, за бажанням громадянина, віднесеного до категорії 1, в разі відмови від санаторно – курортного лікування, виплачується грошова компенсація за його заявою у розмірі середньої вартості путівки в Україні, що встановлюється Кабінетом Міністрів України щороку.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від  01.2019 встановлено розмір грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно – курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2019 році: для осіб, віднесених до категорії 1 – 7300 грн.

Розмір грошової компенсації замість путівки визначено у 2019 році – 524 грн.

          Відповідно до ст.20 п.12  та ст..21 п.6 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» громадяни, віднесені до 1 та 2 категорії, мають право на медичне обслуговування, яке здійснюється відповідно до «Порядку використання коштів обласного бюджету на медичне обслуговування громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи». Управлінням соціального захисту населення Слов’янської районної державної адміністрації у 2019 році укладено договори:

-з малим приватним підприємством «Галеніка» для відпуску лікарських засобів громадянам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, відповідно до виписаних пільгових рецептів;

-з комунальним підприємством «Центр первинної медико – санітарної допомоги» Слов’янської районної ради для пільгового зубопротезування громадян,  які постраждали від Чорнобильської катастрофи.

          Відповідно до ст..20, 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» громадяни, віднесені до категорії 1 та 2, мають  право відповідно на 100% та 50 % знижку вартості проїзду один раз на рік до будь – якого пункту України і назад автомобільним або залізничним транспортом. Відшкодування проводиться управлінням соціального захисту населення при наданні особою заяви та проїзних квитків.

          За більш детальною інформацією необхідно звернутися до кабінетів 2 та 3 управління соціального захисту населення Слов’янської райдержадміністрації. Телефон для довідок 3-56-23. Графік роботи: з понеділка по п’ятницю з 07.30 до 16.00 (перерва – з 12.00 до 12.30).

Всі послуги щодо отримання пільг надаються безкоштовно.

             

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора