Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

ПАТРОНАТНА  СІМ`Я

Дата: 18.08.2020 14:20
Кількість переглядів: 629

 ПАТРОНАТНА  СІМ`Я  – це тимчасова сім’я для дитини, яка опинилась у складних життєвих обставинах, завдання якої полягає у тому, аби  мінімізувати травматизацію дитини, коли її забирають від батьків. Саме завдяки даній формі влаштування діти, які опинилися в складних життєвих обставинах, не потраплятимуть в інтернатні заклади, а перебуватимуть в спеціально підготовленій сім’ї, де про них турбуватимуться та забезпечать догляд і реабілітацію.  

Оптимальний строк перебування дитини в такій сім’ї становить до трьох місяців (в окремих випадках – до 6-ти місяців). За цей час органи опіки та піклування  проводять роботу з батьками дитини і визначають де їй буде краще. При цьому можливість повернення  дитини до батьків має бути пріоритетом в роботі з сім’єю.                                  

Так, наприклад, якщо у батьків є бажання змінитися, даній сім’ї, при  виникненні такої необхідності, допомагають з вирішенням питання працевлаштування, покращання побутових умов проживання, надають послуги щодо усунення таких шкідливих звичок як алкоголізм та тютюнопаління. Дитина повертається в свою родину лише за умови, коли сім’я виходить з проблемної ситуації. Якщо ж не вдається дійти позитивного результату, органи опіки та піклування  розглядають питання про влаштування дитини в інші сімейні форми виховання.

Патронатним вихователем можуть бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінок) і від 35 до 65 років (для чоловіків), які перебувають у зареєстрованому шлюбі та проживають на спільній житловій площі,  мають позитивний досвід виховання власних дітей, забезпечені житлом (власне, орендоване чи на правах користування), не судимі, стан здоров’я яких дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей, а також пройшли навчання та отримали довідку та рекомендації за результатами навчання за тренінговою програмою підготовки сімей-кандидатів у патронатні вихователі.

Сім’ї з державного бюджету виплачуються такі види соціальних виплат: 

- соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, яка виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім’ю, у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку;

- оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною (грошове забезпечення), яка здійснюється в розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.

У разі, якщо в сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина й одночасно двоє й більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не повинен бути більшим 50 відсотків. 

Призначення й виплата соціальної допомоги, грошового забезпечення та сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя здійснюються управлінням праці та соціального захисту населення за місцем проживання патронатного вихователя відповідно до «Порядку оплати послуг патронатного вихователя і виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №148 від 16.03.2017. 

Соціальна допомога та грошове забезпечення призначаються й виплачуються з дня влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя до дня вибуття з такої родини. 

У свою чергу патронатний вихователь надає послуги із догляду, виховання й реабілітації дитини, піклується про її моральний і фізичний стан. Також він мусить створити належні умови для проживання, навчання, фізичного та духовного розвитку дитини відповідно до її віку, потреб та індивідуальних особливостей.

Отож, шановні мешканці Миколаїської обєднаної територіальної громади, якщо ви маєте сили та бажання долучитися до даної форми  виховання та вирішили стати патронатним вихователем, для отримання більш детальної інформації  ви можете звернутися у Службу у справах дітей виконавчого комітету Миколаївської міської ради за адресою: вул. 50-річчя Слов’янської ТЕС, 29 (тел. 06264 23 29 99).

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора