Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Боротьба з виплатою заробітної плати у   «конвертах» - актуальна тема сьогодення

Дата: 02.09.2020 11:53
Кількість переглядів: 1274

Cлов’янське об’єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області  доводить до відома роботодавців та працівників наступну інформацію:

По всій країні проходять масові заходи детінізації зайнятості (доручення Прем’єр Міністра від 22.01.2020 №2313/0/1/20). Триває інформаційна кампанія щодо неприпустимості допуску до роботи працівників без оформлення трудових договорів. Працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору, який супроводжується повідомленням до органу податкової служби.

Фінансові ризики та наслідки використання не задекларованої праці  значно перевищують витрати, які виникають у разі оформлення трудових відносин із працівниками відповідно до законодавства.

Використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин позбавляє їх в майбутньому соціального захисту у разі безробіття, тимчасової втрати працездатності, нещасного випадку на виробництві, гідної пенсії, а також отримання житлової субсидії. Також навантаження щодо забезпечення виплати пенсій, лікарняних, утримання шкіл, лікарень,  тощо лягає на плечі відповідальних роботодавців та працівників, що сплачують податки.

          Відповідно до нині діючого пенсійного законодавства встановлена пряма залежність розмірів пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого фактично сплачені страхові внески до Пенсійного фонду. Тобто, у страховий стаж при виході на пенсію враховуються тільки ті періоди, у яких відбувалось нарахування та за які повністю сплачені страхові внески із заробітної плати у сумі не меншій мінімального страхового внеску. Зарахування страхового стажу здійснюється пропорційно сплаченим страховим внескам.

          Якщо роботодавець не сплачує внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за своїх найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати в «конвертах» без сплати страхових внесків, і нарощування заборгованості, як з виплати заробітної плати, так і зі сплати страхових внесків), то періоди, за які не сплачені внески, «випадають» із страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.

          З 1 січня 2018 року  набула чинності пенсійна реформа, згідно якої для призначення пенсії за віком необхідно мати 25 років страхового стажу та протягом 10 років страховий стаж  буде збільшено до 35 років. Тобто, на сьогодні для набуття права на призначення пенсій потрібно мати 27 років страхового стажу.

          Наявність у роботодавців великої кількості договорів ЦПХ та укладання їх на тривалий період є приводом для проведення перевірок органами Держпраці, здебільшого у таких договорах вбачаються ознаки трудових відносин, тому роботодавець може бути притягнутий до відповідальності.

Найманим працівникам слід вимагати від роботодавців укладання з ними трудових договорів, перевіряти чи зареєстрували їх у Пенсійному фонді та чи перераховують за них єдиний соціальний внесок.

Звісно, кожен сам вирішує – чи жити одним днем, чи мати впевненість у майбутньому та бути захищеним соціально. Але ще раз нагадуємо  – лише легальне працевлаштування гарантує людині її конституційні права. Якщо людина працює в «тіні», вона втрачає впевненість у завтрашньому дні.

З метою наведення порядку у сфері оплати праці були внесені зміни до статті 265 Кодексу законів про працю України щодо відповідальності за порушення законодавства про працю. Якщо раніше до роботодавців за порушення трудового законодавства інспектори з питань праці могли застосовувати тільки адміністративні санкції, то відтепер все змінилось: крім адміністративних з’явились і фінансові санкції, і розміри іх вражають!До речі, ці штрафи накладаються не тільки на юридичних, але й на роботодавців-фізичних осіб-підприємців.    

        Шановні роботодавці! Не чекайте проведення перевірки, своєчасно оформляйте нанятих робітників, виплачуйте і відображайте в звітності реальну зарплату. Пам’ятайте, ухилення від сплати податків в усіх проявах, у т.ч. шляхом використання нелегальної найманої праці тягне фінансову, адміністративну, кримінальну відповідальність.       

 

Допоможи своєму майбутньому!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора