Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Зберігання, транспортування та використання пестицидів і агрохімікатів

Дата: 02.02.2021 20:56
Кількість переглядів: 656

Застосування пестицидів в сільському господарстві, в охороні здоров’я і побуті, а також продаж їх населенню повинно здійснюватися тільки відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, і Доповненнями до нього. У зазначених Переліку та Доповненнях визначені науково обґрунтовані регламенти застосування, що гарантують безпеку застосування пестицидів, які на території країни є обов’язковими.

            Відповідальність за зберігання і видачу пестицидів несе завідуючий складом, в обов’язки якого входять прийом, розміщення і видача пестицидів, спостереження за справністю тари, а також прибирання території складу.

            Всі пестициди, які приходять на склад і відпускаються зі складу, записуються в книгу приходу-витрат, яка пронумеровується, прошнуровується, скріпляється печаткою і зберігається під замком. У кінці робочого дня невикористані пестициди здаються на склад, про що роблять запис у книзі прийому і здачі пестицидів, указуючи кількість.

            На всі види робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, робітники допускаються за нарядом і за наявності посвідчення про проведення спеціальної підготовки.

            Всі роботи з пестицидами і протруєним насіннєвим матеріалом обов’язково реєструються в спеціальних журналах. Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. У похмурі і прохолодні дні з температурою не нижче + 10, як виняток, допускаються роботи у денні години.

            Перевозка людей в транспорті разом з протруєним насінням заборонена. Швидкість руху транспорту при перевезенні пестицидів – 40 км/год., а під час дощу, туману і снігопаду – до 20 км/год.

            При плануванні робіт із заходами захисту рослин необхідно враховувати метеоумови. У жарку погоду оптимальні умови для робіт вранці, увечері або вночі.

Сучасне сільгоспвиробництво не може обійтися без застосування засобів захисту рослин (далі – ЗЗР). Для того, щоб їх використання не мало негативних наслідків для довкілля та людей, потрібно додержуватись визначених правил:

  • Застосовувати препарати, зареєстровані в Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні (тут викладені і санітарні терміни виходу людей на площі після обробки посівів і насаджень пестицидами, строки очікування від обробки до збору урожаю , аби допустимі залишки пестицидів були найменшими).
  • Обробку рослин та садів проводити, коли чисельність шкідників або розвиток хвороби перевищує економічний поріг шкодочинності з урахуванням біологічних особливостей культури та шкідливих організмів і в оптимальні строки.
  • ЗЗР повинні бути рекомендовані для використання на певній культурі.
  • До робіт допускаються працівники, що пройшли медогляд та інструктаж з техніки безпеки та мають відповідні допуски.
  • Завчасно, до початку проведення обприскування, попередити пасічників через засоби масової інформації (радіо, місцева газета, телебачення та інші засоби інформації), про кожне застосування ЗЗР, а саме:

Оповіщати не менш ніж за дві доби при використанні наземної апаратури, згідно з пунктом 6.1.7. Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»;
Оповіщати не менш ніж за три доби при застосуванні ЗЗР на медоносних рослинах, згідно зі статтею 37 Закону України «Про бджільництво».

  • Проводити обприскування наземним методом при швидкості вітру до 3 м/с (дрібно-крапельне) і 4 м/с (крупно-крапельне), при цьому не порушувати зону санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні 500 м, при шланговому– 300 м.
  • При застосуванні аерозольних генераторів санітарно-захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для певного виду апаратури; обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об’єктів, що підлягають санітарному захисту. (6.3.1., 6.3.4. Державні санітарні правила ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів»).
  • Застосовувати у сільському та лісовому господарстві, на присадибних ділянках тільки ті пестициди і агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію і включені в Перелік препаратів, дозволених до авіаційного та наземного застосування в Україні, роздрібного продажу населення (Перелік пестицидів і агрохімікатів і щорічні доповнення до нього видаються Департаментом екологічної безпеки Міністерства екології та природних ресурсів України відповідно до ст. 7 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» № 86/95 від 02.03.1995 р.).
  • Всі проведені хімічні обробки фіксувати в журналі обліку застосування пестицидів на посівах, у садах, теплицях і інших об’єктах господарства. Журнал заповнюється і ведеться агрономом, бригадиром або іншою особою, яка призначена наказом керівника господарства за відповідальність безпечного застосування хімічних засобів захисту рослин.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора