Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Олег Ларіонов: "Україні потрібно розглянути можливість будівництва 5-6 нових екологічних вугільних блоків"

Дата: 13.05.2021 13:17
Кількість переглядів: 340

Фото без описуЗ урахуванням необхідності виконання Україною Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок, а також у зв'язку з тим, що тепловим генкомпаніям не вдасться зберегти в експлуатації близько 12 ГВт необхідних потужностей на ТЕС для покриття пікових і напівпікових навантажень з метою збалансованої роботи енергосистеми, Україні вже сьогодні потрібно розглянути можливість будівництва 5-6 нових екологічних вугільних блоків.

 

Про це 20 квітня 2021 р. на зустрічі представників енергогалузі, організованій Energy Club, заявив комерційний директор ПАТ «Донбасенерго» Олег Ларіонов.«У найближчі 10 років Україна відчуватиме потребу в роботі близько 12 ГВт вугільної маневреної генерації, протягом наступних 10 років необхідно буде вже не менше 5-7 ГВт. До того, як ми зможемо повністю відмовитися від вугільної генерації, а це перспектива 25−30 років, наша країна потребуватиме не менше 3-3,5 ГВт маневрених потужностей. Побудовані нові блоки забезпечать плавний перехід України в епоху декарбонізації», — відзначив топменеджер «Донбасенерго». За його словами, будівництво нових блоків має здійснюватися за рахунок іноземних інвестицій, однак з урахуванням інтересів локального бізнесу, що сприятиме і створенню нових робочих місць, і розвитку інфраструктури регіонів. Крім того, за словами О. Ларіонова, важливо розглядати можливість екомодернізації блоків теплової генерації, які працюють сьогодні, лише в тому випадку, якщо буде впевненість, що модернізований блок зможе відпрацювати ще щонайменше 15 років. О. Ларіонов акцентував увагу колег на політичній, економічній і соціальній складовій питання екомодернізації національної енергетики, а також наголосив на неприпустимості потрапляння України в залежність від будь-кого в питанні енергетичної безпеки. Комерційний директор «Донбасенерго» особливо наголосив, що документи стосовно розгляду питання виконання Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок уже подані на розгляд Ради національної безпеки і оборони України з метою ухвалення остаточного рішення за наявного конфлікту інтересів Міністерства захисту довкілля і Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Довідково: станом на 01.04.2021 р. 60,86 % акцій ПАТ «Донбасенерго» належать Приватному акціонерному товариству «ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ», 25 % + 1 акція – державі в особі Фонду державного майна України. ПАТ «Донбасенерго» об’єднує дві електростанції: Слов’янську та Старобешівську ТЕС (остання з 2014 р. розташована на не підконтрольній Україні території). З березня 2017 р. показники виробничої діяльності активів, розміщених на тимчасово окупованій території в Донецькій області, не включаються у зведену звітність «Донбасенерго» через втрату контролю над ними. Сумарна встановлена потужність Слов’янської ТЕС становить 880 МВт.

Джерело: https://de.com.ua/uk/news/nocategory/view/oleg_larionov_%c2%abukraine_neobhodimo_rassmotret_vozmozhnost_stroitelstva_5-6_novyh_ekologichnyh_ugolnyh_blokov%c2%bb


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора