Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Напередодні сезону відпусток відповідаємо на поширені запитання про закордонні паспорти дітям

Дата: 31.05.2021 10:17
Кількість переглядів: 457

У якому віці дитині можна оформити закордонний паспорт (ЗП)?

Обмежень за віком немає. Фактично, документ можна оформити з перших днів після народження –щойно отримаєте свідоцтво про народження та підготуєте інші необхідні документи.

Хто може подати заяву для оформлення?

Дитині до 16 років ЗП оформлюється за заявою одного з батьків, а після 16-ти заява подається особисто.

 

 

 

Які документи потрібні?

У більшості випадків достатньо паспорта того з батьків, хто падає заяву, свідоцтво про народження дитини (після 14 років- ІД-картки) та квитанції про сплату адмінзбору.

Довідка про громадянство – це обов’язково?

Така довідка подається, якщо дитині не виповнилось 14 років і на момент її народження батьки (або один з них) мали іноземне громадянство.

Після 14 років громадянство України підтверджує ІД-картка

Чи потрібна присутність дитини?

Присутність обов’язкова, якщо дитині виповнилось 12 років – починаючи з цього віку скануються відбитки пальців

. Що з фотографуванням?

Після досягнення 12-річного віку фотографування здійснюється під час оформлення паспорта, а до 12 років дозволяється надати фото дитини для сканування (кольорове, професійне, зроблене з урахуванням стандартів)

Куди звертатися для оформлення?

До будь-якого підрозділу ДМС, ЦНАП або Паспортного сервісу (передбачена додаткова оплата за надані послуги) – місце реєстрації батьків та дитини значення не має.

А якщо дитина проживає за кордоном?

У цьому випадку для оформлення закордонного паспорта слід звернутися до найближчої української дипломатичної установи. Докладні роз’яснення щодо порядку оформлення ЗП українцям за кордоном розміщені на офіційному сайті МЗС.

Як уникнути непорозумінь з транслітерацією?

Написання прізвища та імені латиницею формується системою автоматично- відповідно до діючих правил транслітерації. Побачити, яким буде написання, можна заздалегідь на е-сервісі ДМС «Перевірка транслітерації». Інше написання латиницею допускається, але виключно за наявності оригіналів документів батьків або дитини, які підтверджують бажаний варіант транслітерації. Такі документи обов’язково мати з собою та показати спеціалістові.

Який термін дії ЗП дитини?

Закордонний паспорт до 16 років оформляється з терміном дії 4 роки, після 16 – на 10 років

. Чи потрібен дитині окремий «талон» в електронну чергу?

Так, потрібен. Оформлення кожного паспорта займає певний час, тому для дитини його потрібно забронювати окремо.

Яка вартість закордонного паспорта для дитини?

Дітям закордонний паспорт виготовляється на такому ж бланку, як і дорослим. Тому вартість адміністративного збору однакова і складає 694 грн. (оформлення протягом 20 робочих днів) та 1046 грн. у разі термінового оформлення (7 робочих днів)

Хто може отримати готовий паспорт?

Готовий для видачі закордонний паспорт дитини може отримати той з батьків, хто подавав заяву (необхідно пред’явити паспорт) або інша особа – за довіреністю, оформленою належним чином. Але якщо дитина старше 12 років, паспорт за довіреністю видається лише за умови її присутності (здійснюється верифікація особи дитини, у тому числі – за відбитками пальців)

. Здоров’я вашим родинам, теплого літа і щасливих подорожей!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора