Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Положення про фестиваль "Ярмарок борщу" Миколаївської територіальної громади

Дата: 16.07.2021 13:59
Кількість переглядів: 1289

ПОЛОЖЕННЯФото без опису

про фестиваль 

«ЯРМАРОК БОРЩУ»

МИКОЛАЇВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

1. Загальні положення.

1.1. Фестиваль «ЯРМАРОК БОРЩУ» МИКОЛАЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ (далі- Фестиваль)  це  «Open air»  проєкт, підтримка якого здійснюється Миколаївським міським головою, проводиться на честь святкування 30-річчя Незалежності України,   який надасть можливість всім охочим  скуштувати унікальні різновиди борщу,  приготовлені аматорами та професіоналами кулінарного мистецтва Миколаївської міської територіальної громади (далі – Громади) на вогнищі просто  неба для мешканців та гостей Громади , дізнатися рецепти страв, які  є цінною  нематеріальною культурною спадщиною України, отримати   заряд позитивних емоцій , відчути сучасність в традиціях та особливе ставлення до основи національної кухні – БОРЩУ, символу гостинності,  здоров’я, працелюбності,  благополуччя, родинного затишку, справжніх українських багатовікових традицій .

1.2. Засновником Фестивалю є  Виконавчий комітет Миколаївської міської ради  Слов’янського району Донецької області .

1.3. Організатором Фестивалю є відділ освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Миколаївської міської ради Слов’янського району Донецької області .

1.4. Фестиваль проводиться з метою збереження і розвитку  національних традицій,  підвищення духовно-культурного рівня населення, посилення ролі народної

творчості в сучасному суспільстві, підвищення ролі української національної культури та

мистецтва у формуванні світогляду та естетичних смаків підростаючого покоління і всіх

верств населення загалом, зміцнення родинних стосунків у суспільстві, стимулювання активної участі мешканців  у культурному житті Громади, збереження та популяризації нематеріальної культурної спадщини України, зокрема національної кухні,  через знайомство з її кулінарними традиціями.

1.5. Місія Фестивалю:

• Популяризація української кухні і національних традицій серед широких верств населення, як в громаді так і  в Україні в цілому,  а  також в міжнародному співтоваристві.

• Впровадження нових сучасних форм проведення дозвілля на основі національних українських традицій і звичаїв.

• Збереження і вдосконалення давньої традиції українського народу і основи національної гордості українців в кулінарії –   основної страви борщу, а також інших національних страв.

• Поширення корисної інформації про культуру приготування і вживання  різновидів борщу.

• Пропаганда розвитку української культури, сімейних цінностей, як основи особистісного виховання громадянина України.

• Активізація внутрішнього туризму і приваблення туристичних потоків в Україну та Громаду.

1.6. Участь у Фестивалі  безкоштовна.

1.7. Команди -учасниці Фестивалю забезпечуються за рахунок організаторів продуктовими наборами з традиційними складовими основної страви – борщу з розрахунку на 40 літрів (м'ясо, олія рослинна, овочі: картопля, капуста, томати, морква, буряк), наметами у кількості 2 штук,  столом пластиковим розбірним у кількості 1 штука, одноразовим посудом для дегустації  (130 тарілок, 130 ложок) та  паперовими серветками, пальним (дрова), приладдям (підставки для казана).

Забезпечення водою та іншими складовими страви,  «компліментами» до борщу (хліб, сметана, спеції , соуси тощо), кухонним знаряддям, посудом та іншими предметами  для сервірування столу та подачі страви,   спецодягом та засобами індивідуального захисту (рукавички, маски, нарукавники, миючі та дезінфікуючі засоби, рушники, тощо), а також костюмами для творчих учасників команд здійснюється командою-учасницею Фестивалю  самостійно.

Команда має право  презентувати  інші страви, як самостійні так і ті, що доповнюють смак борщу та здійснювати ярмаркування ними  (продаж). 

1.8. Учасники команди несуть відповідальність за дотримання норм охорони праці та пожежної безпеки.

2.  Терміни проведення Фестивалю.

Фестиваль проводиться 24 серпня 2021 року.

Початок о 16.00.

Місце проведення: м.Миколаївка,   площа Енергетиків

3.  Організація та порядок проведення Фестивалю.

3.1.З метою підготовки та проведення Фестивалю створюється Організаційний комітет                               ( далі-Оргкомітет),  який забезпечує якісне виконання умов Фестивалю, залучає представників засобів масової інформації.

3.2. Координатором  Організаційного комітету Фестивалю є   директор КЗ «Палац культури Миколаївської міської ради Слов’янського району Донецької області» ( далі- Палац культури) Саруханян Арсен Артурович.

3.3.Права та порядок роботи організаційного комітету фестивалю: 

Організаційний комітет Конкурсу залишає за собою право:

-розроблення положення про Фестиваль;

-внесення зміни у терміни проведення Фестивалю;

- формування та затвердження складу журі  для здійснення  підрахунку голосів ,  оцінювання конкурсно-ігрових моментів («Козацькі розваги», тощо)   з метою   незалежного та об’єктивного оцінювання учасників та підведення підсумків Фестивалю.  До складу журі  можуть входити члени оргкомітету, представники закладів громадського харчування,  освіти, культури,   діячі культури та мистецтва, аматори кулінарного мистецтва та інші  незацікавлені особи;

- проведення рекламно-інформаційної роботи;

- збір заявок на участь у Фестивалі, надання консультацій,  методичної допомоги;

- визначення  місць  розташування  локацій  та творчих зон учасників Фестивалю;

-вирішення інших організаційних питань;

-використання інформації про учасників Фестивалю  у рекламних цілях.

3.4.Порядок проведення фестивалю

15.00- Прибуття учасників Фестивалю, отримання знаряддя та обладнання,  розміщення та облаштування  творчих зон.  

16.00 –  Відкриття Фестивалю, робота «Смачних рядів»,  творчих зон та локацій.

17.00  - Конкурсно-розважальна програма «Козацькі розваги»  за участю  творчих  учасників Фестивалю.

19.00 – Підведення підсумків Фестивалю.

3.5. Фестиваль не передбачає створення конкуренції між командами та не визначає переможців. З метою заохочення учасників Фестивалю пропонується розміщення у межах локації кожної команди умовних урн для «народного голосування»  (скриньок, боксів, глечиків тощо)  та  «святкових бюлетнів» (листівок з назвою команди). Голосування пропонується здійснити кожному, хто продегустував основну страву – борщ

4. Учасники Фестивалю

4.1.Для участі у Фестивалі запрошуються команди освітніх закладів, закладів культури, сільських старостатів, творчих аматорських колективів, підприємств, установ, організацій Громади, окремих осіб у тому числі аматорів та професіоналів кулінарного мистецтва у кількості 10 осіб  у складі: кухар, помічник кухара, технолог ,  а також обов’язково у склад команди входять  3 творчі учасники (докладніше у  п 6.3.) , які   беруть участь у «Козацьких забавах» (армреслінг, квест «У пошуках сала», конкурс «Дістань присмак»), та 3 учасники (чоловічої статі)

4.2 посудом для приготування борщу (казан об’ємом не менше 40 літрів учасники везуть із собою)

4.3 До Фестивалю допускаються 9 команд з населених пунктів Громади

5. Умови участі у Фестивалі

5.1. У Фестивалі можуть брати участь всі бажаючі, які   надали заявки до Оргкомітету та отримали згоду на участь.

5.2. Оргкомітет залишає за собою право визначати склад команд , у тому числі пропонувати  злиття учасників  потенційних команд, які надали заявки на участь,  у об’єднану команду підприємств, організацій, приватних осіб.

5.3.  Для участі у Фестивалі необхідно в період з 19 липня до 10 серпня 2021 року надати  заповнену заявку на участь (форма додається) на електронну адресу організатора Фестивалю: humanrada@mk-otg.gov.ua  з приміткою « ЯРМАРОК БОРЩУ»

Контактна особа : інспектор відділ освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Миколаївської міської ради Слов’янського району Донецької області Саруханян-Черниш Манана Артурівна.

Телефон для довідок:  0665559007.

5.4. Згода  від Оргкомітету на участь у Фестивалі розсилається на електронну адресу, зазначену у заявці  або надається у телефонному режимі.

5.5. Усі фото, відео та аудіоматеріали, отримані під час проведення Фестивалю,

стають власністю організаторів та можуть бути використані за рішенням

оргкомітету без узгодження та виплати гонорарів.

6.  Порядок участі  у Фестивалі:

6.1. Учасники команди  готують страву об’ємом не менше 40 літрів з наданням  оформленого рецепту, який планується розмістити у «Кулінарній книзі Миколаївської міської територіальної громади ».

6.2. Учасники  команд оформлюють  локацію в етнічному стилі, за можливістю та бажанням  розташовують тематичну фото-зону.

6.3. Кожна команда висуває трьох  творчих учасників в образах козаків для участі у конкурсно-розважальній програмі «Козацькі розваги»:  найсильнішого (козак Тур), найвищого ( козак Грай) та найкмітливішого (козак Око). Рекомендований вік творчих учасників  від 18 років.

6.4 За бажанням учасники команди можуть розташувати на локаціях виставку-продаж  страв та закусок, безалкогольних напоїв – доповнень до  борщу, у тому числі хлібу та хлібних виробів, а також  сувенірної продукції (про що інформують організаторів Фестивалю  заздалегідь)

7. Підбиття підсумків та нагородження

З метою   заохочення команд  та окремих учасників  Фестивалю,  підведення підсумків Фестивалю Оргкомітетом присуджуються   святкові номінації  у таких категоріях:

7.1.   Смак  основної страви – борщу:

– «Зірки української кулінарії»

– «Королі   експериментів»

– «Смак дитинства»

7.2.  Оригінальність та естетичність подачі основного блюда – борщу, презентація додаткових страв;

  •     «Ресторанна подача»

– «Подача « як у матусі»

  •      «Майстри креативу»

  •      «Майстри кулінарних компліментів»

7.3.  Організація праці та оформлення локації:

  • «Найхазяйновитіші господарі кухні»

  • «Найдосконаліший рецепт»

  • «Найкреативніша локація»

7.4. Творчі здібності та національний колорит (участь творчих учасників команди у «Козацьких розвагах»):

– «Найсильніший козак Тур-2021»

– «Найкмітливіший козак Око -2021»

– «Найспритніший козак Грай -2021»

Офіційні результати проведення Фестивалю  розміщуються на сайті Миколаївської міської ради.

8. Фінансове забезпечення.

Фінансування Фестивалю здійснюється за рахунок організаторів,  спонсорів, меценатів, партнерів Фестивалю.

9. Нагороди Фестивалю

Всі учасники Фестивалю нагороджуються дипломами. Організатори, спонсори та меценати залишають за собою право здійснити нагородження  команд чи окремих учасників команд  Фестивалю  спеціальними призами.

10. Це положення є офіційним запрошенням до участі у Фестивалі.

Раді зустрічі з Вами  на  Фестивалі «ЯРМАРОК БОРЩУ»

МИКОЛАЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора