Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

З Днем Хрещення Київської Русі

Дата: 28.07.2021 09:08
Кількість переглядів: 1454

Фото без опису28 липня 2021 року православна церква відзначає велике церковне свято - хрещення Київської Русі. Подія відбулася майже через тисячу років після смерті та воскресіння Спасителя. Офіційна дата, підтверджена літописами - 988 рік. Саме князь Володимир у 988 році втілив у життя мрії своєї бабусі - рівноапостольної княгині Ольги - встановив християнську віру на Київській Русі.

До встановлення християнства, Русь була язичницькою. Русини вклонялися сонцю (Дажбог) та грому з блискавкою (Перун). Були ще ідоли-помічники - покровителі води, лісів, господарства тощо. На наші землі вперше приніс християнство ще апостол Андрій Первозваний - учень Христа. Він проповідував у Скіфії, яка згодом стала Руссю. За переданнями, Андрій Первозваний піднявся на київські гори, встановив дерев’яний хрест та пророкував: “Тут буде віра Христова”. Апостол Андрій дійшов з Києва до Новгороду, а звідти - до островів Валааму (нині - Карелія) мав учнів, які хрестили жерців та проповідували християнство. Першими з князів Київської Русі хрестилися київські князі Аскольд та Дір (у 867 році). Через 100 років хрещення прийняла княгиня Ольга (у 957 році), яка мріяла, аби її син Святослав став християнином, але цього не сталося. Це зробив її онук - князь Володимир - встановив на Русі нову віру. Сьогодні це свято об’єднує нас навколо справжньої духовної радості та національної ідеї. Воно є важливим етапом очищення суспільства й поваги до вічних цінностей нашої історії.

Джерело: https://tsn.ua/exclusive/den-hreschennya-rusi-2021-istoriya-poshuku-viri-knyazem-volodimirom-i-scho-treba-robiti-cogo-dnya-1833424.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора