Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Децентралізація влади, як складова державної політики регіонального розвитку

Дата: 06.08.2021 09:49
Кількість переглядів: 395

https://rada.info/upload/users_files/04341413/0d4236a40c8902458435cc15bb61e5d3.pngДецентралізація влади, як складова державної політики регіонального розвитку, є однією з визначальних у порядку денному реформ в Україні. Вона створила підгрунтя для укорінення кардинальних інституційних  перетворень, підвищення якості життя громадян та має велике значення для продовження секторальних реформ.

         Виконання зазначених цілей потребує зміцнення фінансової незалежності територіальних громад.

          Основним інструментом, за допомогою якого територіальні громади здійснюють свої функції, є місцеві бюджети. Одним із суттєвих джерел наповнення є податки і збори.

           На сьогодні акцизний податок є одним із найвагоміших джерел надходжень до місцевих бюджетів і питання забезпечення повноти його сплати є дуже актуальним. Акцизний податок з роздрібного продажу підакцизних товарів повинен відображатися у фіскальному чеку окремим рядком. Його видача – це гарантія включення суми до доходів, з яких обраховуються податки та запорука захисту своїх споживацьких прав у разі придбання недоброякісної продукції.

            Ситуація могла б виглядати по-іншому, якби покупці вимагали чек, а насправді: одні – не просять, а інші – не видають!

             Кожен громадянин певною мірою бере участь у наповненні місцевих бюджетів. Щодо акцизного податку, то його платниками фактично є кінцеві споживачі, для яких податок вже включений в ціну товару, а підприємці – продавці лише перераховують роздрібний акциз до бюджету. Тобто , стан надходжень роздрібного акцизного податку напряму залежить від легелізації сум проданого товару. При кожній купівлі підакцизного товару 5% від сплаченої покупцем суми повинно бути перераховано до бюджету. Сплачений акцизний податок – це гроші громади!

  Вже більше року на Донеччині працює мобільний додаток «Legal ZrPlat», розроблений за ініціативи ГУ ДПС у Донецькій області, який сприяє виявленню фактів порушень законодавства про працю та протидіє незаконному обігу підакцизної продукції.

Враховуючи суспільний попит, цей додаток було доповнено новою  вкладкою «Поскаржитись на невидачу чеків», що дозволить оперативно реагувати на випадки невидачі фіскального чеку. Як і з попередніми вкладками, тут можна викласти суть скарги, вказавши назву компанії і особисті дані, або поскаржитися анонімно. Але є і нова «фішка» – до  скарги можна додати фото виявленого порушення.   

Завантажити безкоштовний мобільний додаток «Legal ZrPlat» можна на телефон засобами Play Market (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.solidpack.legalzrplat) або App Store (https://apps.apple.com/us/app/legal-zrplat/id1490703512?ls=1).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора