Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Зміцнення імунітету під час пандемії коронавірусу

Дата: 26.10.2021 14:26
Кількість переглядів: 1822

Чому імунітет такий важливий?

Імунна система – це хитромудра структура, що складається з лейкоцитів, антитіл, складних білків та інших елементів. Імунна система стоїть на варті нашого організму, захищаючи його від вірусів, мікроорганізмів, грибів, паразитів, а також від власних «зламаних» клітин.

 

Імунітет та коронавірус: як уникнути хвороби завдяки здоровому способу життя

Імунна система захищає нас від шкідливих вірусів і мікроорганізмів у режимі 24/7, однак, коли імунний захист не може впоратися, ми хворіємо. Стани, коли імунна система не працює повноцінно, називаються імунодефіцитними. І навпаки: задовільний стан імунної системи дозволить організму швидше і легше подолати інфекцію.

Загалом вважається, що помірні фізичні вправи й активність, правильне харчування, задовільний емоційний і психологічний стан, здоровий спосіб життя є вірними друзями міцного імунітету.

Знижує імунітет незбалансоване харчування, дефіцит вітамінів та мікроелементів в їжі, відсутність достатнього фізичного навантаження, зайва вага, хронічний стрес і хронічне недосипання.

Важливо пам’ятати: сильний імунітет не означає, що ви не можете заразитися COVID-19. Тому всім варто вживати заходів щодо запобігання інфікуванню вірусом SARS-CoV-2, який викликає COVID-19, а саме: обов’язково дотримуватися соціальної дистанції, користуватися медичною маскою, регулярно мити й дезінфікувати руки. До того ж це стосується будь-яких збудників інфекційних захворювань.

 

Якщо таки захворіли: укріплення імунітету при коронавірусі та після коронавірусу

Варто нагадати, що імунітет – це складна взаємопов’язана система, яка залежить від  загального стану здоров’я організму, збалансоаної діяльності практично всіх систем та органів, тому немає однієї чарівної пігулки, яка за мить зміцнить ослаблений організм. До питання укріплення свого імунітету необхідно підходити системно й заздалегідь.

 

Як зміцнити імунітет: прості та доступні поради

Аби імунна система працювала надійно, слід зважати на такі напрямки її зміцнення:

  • помірні фізичні вправи – щонайменше 150 хвилин на тиждень;
  • здорова збалансована дієта, що містить велику кількість овочів, зелені, горіхів, насіння, фруктів, багату на омега-3 рибу, забезпечить організм необхідними поживними речовинами - вітамінами, мінералами, ненасиченими жирними кислотами, антиоксидантами тощо;
  • підтримка ваги в межах норми – показник індексу маси тіла (BMI) 18.5-24.9;
  • достатній та якісний сон;
  • розвиток навичок зниження щоденного стресу, механізмів психоемоційної самодопомоги, керування стресом, наприклад, релаксаційні вікенди, навіть відеозустрічі з близькими людьми, друзями, прогулянки на свіжому повітрі, регулярна фізична активність, практика медитації, дихальні вправи, малювання чи інші види мистецтва, улюблене хобі;
  • відмова від куріння;
  • обмеження чи відмова від вживання алкоголю.

 

Що пити для укріплення імунітету при коронавірусі?

Дієтичні добавки, вжиті згідно з рекомендаціями та інструкціями, можуть поповнити організм необхідними вітамінами, мікроелементами та іншими корисними речовинами, що позитивно вплине на стан імунітету, зокрема:

  • вітамін С (Vitamin C) – допомагає запобігти вірусним, бактеріальним та іншим інфекціям, скорочуючи тривалість застудних захворювань та діючи як природний антигістамінний і протизапальний засіб; 
  • вітамін D (Vitamin D) – є одним із найважливіших поживних речовин (нутрієнтів) для зміцнення імунної системи, що знижує ризик застуди і грипу. Вітамін D необхідно приймати регулярно, в адекватному дозуванні (встановить лікар після визначення рівня цього вітаміну у вашому організмі);
  • вітамін A (Vitamin A) – при короткочасному застосуванні може допомогти підтримати здатність організму боротися з інфекціями, особливо з респіраторними;
  • цинк (Zinc) – при прийомі протягом 24 годин із моменту інфікуваня може допомогти запобігти розвитку інфекції та зменшити тривалість звичайної застуди;
  • селен (Selenium) – антиоксидант, який зміцнює захисні сили організму проти бактерій, вірусів і ракових клітин.

Із харчових продуктів варто звернути увагу на:

  • мед – добре знімає незначні болі й запалення слизових оболонок носа і рота, має антиоксидантні властивості та деякі протимікробні ефекти. Мед можна застосовувати при кашлі та болю в горлі. Зверніть увагу, що дітям віком до 1 року мед давати не можна;
  • часник – свіжий, у вигляді екстракту чи добавки, може запобігти появі вірусних інфекцій або полегшити перебіг інфекції верхніх дихальних шляхів;
  • пробіотики – містять «хороші бактерії», які одночасно підтримують здоров'я кишківника та позитивно впливають на стан імунної системи. Пробіотики можуть зменшити частоту респіраторних інфекцій, особливо у дітей.

Існує чимало інших біологічно-активних добавок, що сприяють зміцненню імунітету, проте вони ще потребують подальшого наукового вивчення та підтвердження своєї ефективності.

  • Бузина (Elderberry) – дослідження показали, що бузина має властивості, що допомагають боротися з вірусами.

 

Важливо пам’ятати, що проблеми зі «слабким» імунітетом можуть насправді бути пов’язані із наявністю хронічного захворювання та потребують консультації лікаря, тому не варто лікуватися самостійно – краще вчасно звернутися за фаховою допомогою.

 

Укріплення імунітету після коронавірусу

Як і після будь-якої вірусної інфекційної хвороби, після коронавірусної інфекції організм виснажений, імунна система ослаблена, а отже, виникають сприятливі умови для інших інфекцій. Тому не варто якнайшвидше повертатися до інтенсивної комунікації, навпаки, дайте можливість організму «відійти» від хвороби, виспатися, відновити свої ресурси.

У цей період особливо доречним також є вживання вітамінів С, Д, групи вітамінів В і цинку. Необхідні й корисні речовини, що у великій кількості містяться в таких продуктах, як цитрусові, часник, броколі, шпинат тощо.

Оптимальною тактикою відновлення є здорове збалансоване харчування, упорядкований здоровий спосіб життя та повноцінний відпочинок.

 

Будьте здорові! Бережіть себе та своїх близьких!

 

Джерело: https://apteka-ds.com.ua/blog-item/zmitsnennia-imunitetu-pid-chas-pandemii-koronavirusu

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора