Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Спалюванню сухої рослинності або її залишків

Дата: 04.11.2021 15:15
Кількість переглядів: 353

На виконання листа Державної екологічної інспекції у Донецькій області № 4-3443/21 від 22.10.2021, Миколаївська міська рада Краматорського району Донецької області інформує про проблеми спалюванню сухої рослинності або її залишків, які відбуваються на території міської, а саме:                                                                                          

Статтею 27 Закону України "Про рослинний світ" передбачено, що випалювання сухої рослинності або її залишків здійснюється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Статтею 39 Закону України "Про тваринний світ" передбачено, що випалювання сухої рослинності або її залишків здійснюється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.                                              

Порядок  випалювання сухої рослинності або її залишків затверджений Наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України 12 серпня 2021 року                 N 541.

Чинним законодавством України передбачені можливість та умови випалу сухої рослинності, а також відповідальність за їх порушення. Про це йдеться у ст. 96 Земельного кодексу України (обов'язки землекористувачів) які зобов'язують користувачів та власників дотримуватись вимог законодавства про охорону довкілля, та ст. 35 Закону України «Про охорону земель», які зобов’язують власників і землекористувачів, у тому числі орендарів, земельних ділянок при здійсненні господарської діяльності забезпечувати захист земель від пожеж.

Застосування заходів дисциплінарної, цивільно-правової, адміністративної або кримінальної відповідальності не звільняє винних від відшкодування шкоди, заподіяної земельним ресурсам. Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства України «Про охорону земель» підлягає відшкодуванню в повному обсязі.

Одночасно нагадуємо, що відповідно до статті 245 Кримінального Кодексу України, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом — караються штрафом від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

З метою попередження виникнення пожеж в природних екосистемах пропонується забезпечити виконання на території міської ради заходів щодо:

  • дотримання вимог пожежної безпеки та природоохоронного законодавства, заборони спалювання на сільгоспугіддях, присадибних ділянках і приватних територіях залишків рослинності, сухої трави та сміття;
  • використання сучасних методів прибирання сухих залишків;
  • необхідності розчищення від сухої трави та сухостою ділянок місцевості, що прилягають до населених пунктів і потенційно небезпечних об'єктів, та розташованих уздовж доріг;

У разі; виникнення пожежі у природних екосистемах або виявлення випадків випалювання рослинності або їх залишків вживати заходи реагування в межах компетенції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора