Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

17 листопада - День студента

Дата: 17.11.2021 13:34
Кількість переглядів: 1129

Фото без описуВ Україні День студента святкують разом зі світовою спільнотою 17 листопада.

 

17 листопада у світі щорічно святкують Міжнародний день студента. В Україні цей день за часів незалежності також було встановлено святковим президентським указом.

 

Історія свята

Історія свята пов'язана з трагічними подіями 28 жовтня 1939 року у Празі, коли поліція і підрозділи СС розігнали демонстрацію з нагоди 21 річниці створення Чехословацької Республіки. Тоді внаслідок сутичок загинув студент медичного факультету Ян Оплетал. Наступного дня у Берліні відбулася нарада за участю Адольфа Гітлера, на якій було ухвалено рішення закрити чеські вищі навчальні заклади "на три роки". Майно університетів підлягало конфіскації. Це спровокувало нові хвилі протестів і 17 листопада відбулися масові арешти чеських студентів у Празі та інших університетських містах. 9 провідних представників студентських організацій було страчено в празьких в'язничних стінах, понад 1200 арештовано і наступного дня відправлено в Заксенгаузен.

На своїх зборах 1941 року в Лондоні Міжнародна Рада Студентів ухвалила заяву, у якій день 17 листопада в пам'ять про події в Чехії було оголошено Міжнародним днем студентів.

В Україні День студента святкують разом із світовою спільнотою. Свято було встановлено президентським указом 1999 року в пам'ять про трагічні події.

 

Варто зазначити, що в сучасному світі День студента позиціонується не як жалобний день пам'яті, а як свято молодості, жаги до життя та великих звершень. Традиційно майже кожен великий ВНЗ робить своє святкування у форматі квартирників, само організованих вечірок в гуртожитках або безпосередньо в університетах, або влаштовує офіційні заходи з нагоди дня студента у ВНЗ.

 

Вітаємо з Днем студента! Бажаємо яскравих моментів у житті, великих перемог, гідних досягнень, веселих пригод, щасливих зустрічей та великих подорожей! Бажаємо кожен свій день робити плідним, чудовим та неперевершеним. Також бажаємо кохання, натхнення та везіння.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора