Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Україна не готова до відмови від вугільної генерації до 2035 року

Дата: 23.11.2021 13:03
Кількість переглядів: 1121

Міненерго має скорегувати строки - Стефанишина Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина заявила, що Кабінет міністрів України не затверджував офіційних документів з мети щодо відмови від вугільної генерації до 2035 року в рамках міжнародного ініціативи Powering Past Coal Alliance (PPCA).

На кліматичному саміті СОР26 в ГлазгоУкраїна взяла на себе зобов'язання відмовитися від виробництва електроенергії на основі вугілля до 2035 року, але це не відповідає чинній Енергетичній стратегії, повідомляє Green Deal. "Уряд не схвалював офіційні документи, які б декларували таку амбіцію. Тому Міністерство енергетики має провести переговори з PPCA з тим, щоб скорегувати цю дату відповідно до розрахунків діючої Енергетичної стратегії, які проводилися в тому числі компанією "Укренерго". Це не відображає нашу офіційну позицію, зараз йдуть консультації щодо коригування цих даних ", — сказала Стефанишина. Більше 40 країн домовилися про поступову відмову від використання вугілля в енергетиці в рамках ініціативи PPCA. Більші економіки світу повинні відмовитися від вугільної генерації до 2030 року, менш великі - до 2040 року. При цьому компанія "ДТЕК", яка володіє сумарною встановленою потужністю вугільної генерації в обсязі 13,527 ГВт, взяла на себе зобов'язання відмовитися від вугільної генерації до 2040 року, дотримуючись раніше намічених планів по кліматичної нейтральності.

На думку народного депутата України Людмили Буймистер, для виконання зобов'язання по повній відмові від вугільної генерації до 2035 року необхідно вже сьогодні піднімати питання про оновлення Енергетичної стратегії України. "Якщо ми заявляємо такі амбітні цілі (а 2035 рік — це, вважайте, завтрашній день для енергетики), то ми повинні вже сьогодні починати дискусію про оновлення Енергостратегії України, — сказала нардепка, — Потрібно розуміти, як ми зможемо налагодити такий інвестклімат, щоб сюди прийшла достатня кількість коштів для декарбонізації і відмови від вугільної генерації. Якщо ми зараз почнемо цей процес, то, можливо, через рік у нас з'явиться дорожня карта ". Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, протягом найближчих десятиліть південь країни може перетворитися на суцільну пустелю, а унікальні родючі чорноземи будуть втрачені. Причина тому - стрімкий темп зміни клімату в Україні.

Источник: https://ecopolitic.com.ua/ua/news/ukraina-ne-gotova-k-otkazu-ot-ugolnoj-generacii-k-2035-godu-dogovorennosti-sor26-2/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора