Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

АТ «Донецькоблгаз» надає роз'яснення з питання щодо обов'язкових платежів

Дата: 23.11.2021 13:54
Кількість переглядів: 1255

Слов’янське управління по газопостачанню та газифікації АТ «Донецькоблгаз» надає роз'яснення з питання щодо обов'язкових платежів, пов'язаних з доставкою та розподілом газу для населення.

3 01.10.2020 р. АТ «Донецькоблгаз» не здійснює постачання природного газу побутовим споживачам. Побутовим споживачам рекомендовано вільно обрати постачальника природного газу та укласти договір постачання природного газу.

Побутовий споживач зобов'язаний для формування об'єму для нарахування оплати за квитанціями, щомісячно фіксувати фактичні показники газового лічильника на 01 число кожного місяця та до 05 числа надавати інформацію до АТ «Донецькоблгаз» абонентського відділу газового господарства та нести відповідальність за достовірність наданої інформації.

Показники лічильника газу можливо передати зручним способом:

1. Через особистий кабінет на сайті abonentinfo.com

2. За телефонами відповідального УГГ, які розташовані на сайті oblgaz.donetsk.ua (в розділі «Донецькоблгаз» - Структурні підрозділи), контактні центри абонвідділів)

3. Через скриньку, яка знаходиться на центральному вході в Миколаївське УГГ в приміщенні КП «Сервіскомуненерго»

Таким чином, які показники лічильника споживач передасть, за такими даними й буде сформовано об’єм для нарахування оплати!

Згідно абзацу 3 пункту 5 глави 4 розділу Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015р. № 2494: Оператор ГРМ відповідно до вимог Кодексу ГТС передає інформацію про обсяг розподіленого споживачу (спожитого ним) природного газу за відповідний період Оператору ГТС для проведення ним остаточноï передачі даних постачальнику споживача.

Тобто за даними, які споживач надає до АТ «Донецькоблгаз», (Оператор ГРМ) передає до iнформацiйноï платформи, Постачальником буде сформовано рахунок за місяць за спожитий природний газ по Споживачам.

Стосовно нарахування оплата за послугу розподілу повідомляємо.

Що на виконання Закону України "Про ринок природного газу" Національною комісією, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) постановою від 07.10.2019 року № 2080 «Про затвердження змін до деяких постанов НКРЕКП», були внесені зміни до Кодексу газорозподільних систем (Постанова НКРЕКП № 2494 від 30.09.2015р. із змінами й доповненнями), Типового договору розподілу природного газу (Постанова НКРЕКП № 2498 від 30.09.2015р.  із змінами). Методики визначення та розрахунку тарифу на послуги розподілу природного газу (Постанова НКРЕКТI № 236 від 25.02 2016р. із змінами).

Розрахунки споживача за послуги розподілу природного газу, що надається АТ «Донецькоблгаз» за договором розподілу природного газу, на календарний рік визначається оператором ГРМ виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу на газовий рік, що передував розрахунковому календарному року, який відповідно календарному року, до вимог цього Кодексу, але не може бути меншою за:

39 куб. м – для об'єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі;

126 куб. м - для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовуйся тільки для приготування їжі;

314 куб. м - для об’єкта побутового споживача, на якому природний по використовуються КОМПЛЕКСНО у тому числі для опалення.

Місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається, як добуток 1/12 річної замовленої потужності об'єкта (об'єктів) споживача на тариф, встановлений Регулятором для відповідного Оператора ГРМ із розрахунку мiсячноï вартості кубічного метра замовленої потужності.

Газовий рік - період часу, який розпочинається з першої газовоï вважається період з 01.10.2019р. пo 30.09.2020p.

Відповідно до Постанови НКРЕКП від 16.12.2020 року № 2451 «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для ПАТ «ДОНЕЦЬКОБЛГАЗ» встановлено наступний розмір тарифу:

3 01 січня 2021 року - 1,224 грн. за 1 куб. м.

Відповідно до абзацу другого пункту 6.6 розділу VI Типового договору розподілу природного газу: «Оплата вартості послуги з розподілу природного газу за цим договором здiйсносться Споживачем, який є побутовим, до 20 числа (включно) мiсяця, в якому надаються послуги з розподілу природного газу».

Відповідно до абзацу четвертого пункту 6.7 розділу VI Типового договору розподілу природного газу: «У разі несплати поточних платежів Оператор ГРМ мас право у порядку, визначеному цим Договором, припинити або обмежити розподіл (споживання) природного газу на об’єкт Споживача до повного погашення заборгованості.

Згідно до абзацу 11 п. 5 глави 3 розділу VI Кодексу газорозподільних систем:

У разі незгоди споживача приєднуватися до умов договору розподілу природного газу споживач не мас права використовувати природний газ із ГРМ та має подати до Оператора ГРМ письмову заяву про припинення розподілу природного газу на його об’єкт.

Згідно до п. 5 глави 7 розділу VI Кодексу газорозподільних систем:

Після закінчення (розірвання) договору розподілу природного газу Оператор ГРМ може здійснити припинення газопостачання (розподілу природного газу) шляхом механічного від’єднання газових мереж споживача від газорозподільної системи.

Згідно до п. 8 глави 6 розділу VI Кодексу газорозподільних систем:

Припинення або обмеження розподілу (споживання) природного газу не звiльняе споживача від зобов'язання оплати вартості послуг за договором розподілу природного газу, крім випадку розірвання цього договору. У разі розірвання договору розподілу природного газу Оператор ГРМ коригує дані технічної потужності та вільної потужності для забезпечення нових приєднань (резерву потужності) на відповідний ГРП згідно з вимогами розділу VII цього Кодексу.

 

При подальшому звернення по приєднанню (підключенню) до мереж газорозподільної системи, приєднання буде здійснюватися з дотриманням вимог Кодексу газорозподільних систем (розділу V.VI.), як нового замовника.

Нарахування оплати за розподіл природного газу за особовим рахунком буде проводитись розірвання договору та механічного від’єднання гвзових мереж споживача в газорозподільної системи!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора