Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Різдвяний святвечір 2022: дата, звичаї та головні заборони свята

Дата: 06.01.2022 09:48
Кількість переглядів: 1488

Фото без описуКоли відзначаємо Різдвяний святвечір. Святвечір - останній день перед Різдвом, святом народження Ісуса Христа. Цього дня віруючі духовно та тілесно готуються до свята. Це останній день, коли дотримується Різдвяний піст. Відзначається Святвечір 6 січня.

Сама назва свята походить від слова "сочиво" - пшеничні зерна, розмочені соком із насіння. Сочивом у старовину пригощалися напередодні Різдва після появи першої зірки на небі.

Як відзначають Різдвяний святвечір - історія та церковні служби

Люди готують сочиво й пригощаються ним після появи першої зірки. Ця традиція виникла на підставі легенди про появу Віфлеємської зірки, яка сповістила людей про народження Христа. Саме тому віруючі до цього дня постяться.

До кінця вечірні необхідно дотримуватися суворого посту й утримуватися від їжі тваринного походження. Якщо ви причащаєтеся на нічній літургії, то останній прийом їжі повинен бути не пізніше, ніж за шість годин до причастя.

Після закінчення літургії священики виносять у центр храму свічку й співають тропар Різдва Христового. Різдвяна всеношна триває приблизно три години, потім служать літургію, а вже потім настає святкування Різдва.

Як правильно відзначати Святвечір - традиції

У давнину люди відзначали Святвечір, дотримуючись головних заповітів свята - ставили пишну ялинку, прикрашали її зірками, а під нею ставили вертеп - подобу печери, де народився Господь. Слов'яни заздалегідь готували подарунки, причому, не тільки для своїх рідних, але й для сторонніх людей.

Благодійність була невід'ємною частиною свята, тому 6 січня прийнято було роздавати свої речі нужденним і подавати милостиню. Крім того, православна церква рекомендує сповідатися в цей день, тоді у вас вийде зустріти Різдво Христове з чистою душею й помислами.

З давніх-давен віруючі влаштовували барвисті вистави, переодягалися в костюми й розігрували народження Христа. Театр міг бути й ляльковим - все залежало від бажання, можливостей і традицій, які шанують християни.

На Святвечір дуже важливо готувати дві страви, які уособлюють символи народження й смерті:

• "Кутья" - символ смерті, таке частування здавна було поминальним. У старовину її варили з перетертим маком, родзинками, з ячменю або пшениці.

• Узвар - символ народження, його давали породіллям. Його потрібно варити самостійно й це вважається обов'язковою традицією.

На столі ще можуть бути пісні вареники, риба або борщ із карасями. Загалом готується 12 пісних страв на Святвечір.

Що можна і не можна робити на Святвечір - прикмети і заборони дня

Однією з найважливіших традицій свята, крім вищеописаних, вважається колядування.

Категорично забороняється напередодні Різдва носити темний одяг - краще вибрати щось світле й свіжовипране. Лаятися й сваритися теж не можна, атмосфера свята радісна, а енергетика сильна, так що, порушивши заборону, ризикуєте накликати на себе біду.

Не варто займатися домашніми справами: прати, шити, прибирати. Єдиний виняток - приготування страв до свята.

Джерело: https://www.unian.ua/.../yak-vidznachayut-rizdvyaniy...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь