Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Що їсти в січні - зимовий раціон для здорового життя

Дата: 11.01.2022 13:46
Кількість переглядів: 1415

Фото без описуУ морози хочеться з’їсти чогось теплого та калорійного. Це й не дивно, адже організму потрібно зігрітися й запастися поживними речовинами.

Що додати в раціон, щоб залишатися енергійними та здоровими.

Овочі

Віддавайте перевагу сезонним овочам. Білоголова, червоноголова та брюссельська капуста, цибуля-шалот, редька, ріпа, буряк, картопля та пастернак - є, з чого обрати.

Пастернак можна готувати різноманітно: тушкувати, смажити, запікати, додавати в супи. Ним можна замінити картоплю. Тоді звична страва стане солодкувато-пряною з горіховим смаком.

Якщо маєте захворювання органів травлення, додайте в раціон цей коренеплід, адже він містить розчинну й нерозчинну клітковину, вітаміни С, К та фолієву кислоту.

А ще це джерело вітамінів Е, В6, магнію, тіаміну, фосфору, цинку, кальцію, заліза та рибофлавіну.

Якщо ж не хочете експериментувати та віддаєте перевагу картоплі, то краще запікайте, варіть і тушкуйте її з мінімумом доданої олії. Це допоможе зберегти корисні речовини.

А ще є гарна новина для тих, хто не любить чистити бульбу. Багато поживних речовин містяться саме у шкірці, тому запікайте нечищену картоплю.

Це справжній скарб, що збагатить вас вітамінами С, В6, калієм, марганцем, магнієм, фосфором, ніацином, фолієвою кислотою та клітковиною.

Що ж до цибулі, то всім здавна відомі її корисні властивості.

Вітаміни В6 та С, марганець, мідь, калій, залізо, магній, тіамін, фолієва та пантотенова кислоти - ось, чим може похвалитися цей овоч.

Фрукти

У зимову пору важливо підтримувати імунітет.

У цьому допоможуть цитрусові. Вони багаті не тільки на вітамін С, а й на пектини, вітаміни групи В, Р, деякі на провітамін А.

Вам створять святковий настрій лимони, мандарини, ківі, айва, хурма та апельсини. Зверніть увагу на останні.

Вони — джерело калію, фосфору й органічних кислот.

Бобові

Королева всіх бобових - квасоля - прекрасно підійде для столу як самостійна страва, й як інгредієнт до інших. Вона багата на розчинну та нерозчинну клітковину, білок, вітаміни групи В і фолати.

Уявіть, 150 г дрібної вареної квасолі ховає в собі аж 15 г клітковини, покриває 20% денної потреби в залізі й 74% денної норми фолієвої кислоти.

А ще цей бобовий продукт містить кальцій, магній, фосфор, калій, цинк, мідь, марганець, селен, вітаміни В1, В6, Е й К.

Горіхи

Жири, що містяться в них, добре насичують та дають енергію.

https://vikna.tv/.../shho-yisty-u-sichni-zymovyj-raczion.../


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь