Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Розвиток Донецької області відкладається ще на рік

Дата: 17.01.2022 10:14
Кількість переглядів: 1062

Схоже, що створення територій пріоритетного розвитку (ТПР) в Донецькій та Луганській областях вирішили відстрочити на один рік.

У грудні в Раді було зареєстровано проєкт №6403, який передбачає створення стимулів для підтримки економіки в цьому регіоні. У цьому проєкті йшлося, що ТПР у 15 громадах, які межують з непідконтрольними, будуть створені з 1 січня 2022 року. Однак пізніше той самий склад авторів вніс до Ради додатковий законопроєкт, який уточнює витрати, які доведеться виділити на ці стимули.

І такі витрати в документі прораховані лише з 2023 року, що свідчить про відстрочку з реалізацією цієї ідеї.

Так, у парламенті було зареєстровано проєкт №6461, який передбачає зміни до Бюджетного кодексу щодо виділення коштів із держбюджету на території пріоритетного розвитку. У проєкті пропонується виділяти дотацію та субвенцію на ТПР у розмірі 450 млн гривень щорічно з 2023 року до як мінімум 2025 року.

Нагадаємо, особливий правовий режим госпдіяльності на територіях пріоритетного розвитку мав запрацювати з 1 січня 2022 року до 1 січня 2032 року.

Проте документ не було своєчасно прийнято.

За задумом авторів проєкту для управління територіями пріоритетного розвитку має бути створено новий спеціальний державний орган – Агентство з управління ТПР у складі 40 осіб із річним фінансуванням 86 млн грн. Цей орган буде підконтрольний та керуватиметься Міністерством із питань реінтеграції. Цей орган надаватиме підприємствам Донбасу статус резидента ТПР, на який поширюватимуться різні пільги та стимули.

Серед пільг, які отримають резиденти ТПР – часткова компенсація вартості підключення до мереж (електроенергія, газ, водопостачання). Також для мікропідприємств передбачаються компенсації за вартість електроенергії, але за цікавою схемою – у тому випадку, якщо тариф буде вищим за середній по Україні, а поняття середнього визначатиме Кабмін, але в будь-якому разі це рішення залишається за місцевими військово-цивільними адміністраціями.

Також передбачається, що резиденти ТПР сплачуватимуть лише 50% оплати за землю, знову ж таки – за рішенням місцевих органів влади.

Враховуючи той факт, що ці податки надходять до місцевих бюджетів, відповідно громади не отримають половину надходжень. Компенсувати недоотримані кошти та хочуть компенсацією з державного бюджету в розмірі 450 млн гривень на рік.

https://karachun.com.ua/razvitie-donetskoy-oblasti...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора