Голодна кутя: коли готують третю кутю на січневі свята
Голодна кутя, щедра та багата — це традиційні різновиди страви, яку готують в Україні на церковні свята зимового циклу: Різдво Христове, Щедрий вечір та Водохреща. Кутя на різдвяний Святвечір називається багатою, кутя на Щедрий вечір — щедрою, а третя й остання кутя з різдвяно-новорічних свят називається голодною.
Голодна кутя: коли готують, традиції
Голодну кутю варто готувати в переддень Водохреща, 18 січня. Ще цю дату називають Другим Святвечором. Саме "голодна" вона через те, що цілий день перед Другим Святвечором нічого не їли, а також через те, що в цей день вже не кликали святих душ та Щедрого Бога. Вечеря 18 січня обов'язково має бути пісною. На столі повинно стояти непарне число страв, а окрім куті ще важливими стравами на вечір перед Водохрещам є вареники з капустою, риба, гречані млинці та узвар.
18 січня голодна кутя: рецепт
Зазвичай голодну кутю готують лише з зерна та меду, але можна додавати й сухофрукти. Найчастіше для такої куті використовують перловку, проте можна приготувати кутю з пшениці, булгуру тощо.
Інгредієнти на голодну кутю з перловки:
• 0,5 ст. перлової крупи
• мак
• сухофрукти (родзинки або чорнослив)
• волоський горіх
• мед (на смак).
Для узвару на голодну кутю вам потрібно:
• 3 л води
• 2 ст.л. меду
• 350-400 г сухофруктів.
Як приготувати голодну кутю на узварі:
• Перловку варто промити, залити холодною водою та залишити настоюватись: можете на декілька годин, а можете й на ніч.
• Відваріть крупу. Якщо ви це робите в мультиварці, то поставте режим "гречка/каша/плов". В такому разі пропорція буде 0,5 склянки перлової крупи на 2 склянки води.
• Купіть мак та залийте окропом. Якщо він у вас сухий, то залиште в окропі на пів години, потім злийте воду та розітріть.
• Якщо ви плануєте додавати сухофрукти в готову кутю, їх теж варто на кілька хвилин залити окропом. Ті сухофрукти, які підуть на узвар, залийте на пів години.
• Злийте воду, в якій замочували сухофрукти, залийте їх трьома літрами холодної води та поставте на плиту.
• Доведіть узвар до кипіння. Після зніміть з плити, накрийте кришкою та залиште настоюватися. Коли узвар охолов до теплого стану, додавайте мед. Остудіть узвар і тоді "останні штрихи": заливайте кутю, додавайте мак, сухофрукти, горіхи й мед.
Перемішайте отримане й подавайте на стіл.
Смачного!
https://1plus1.ua/.../golodna-kuta-koli-gotuut-tretu-kutu...