Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Голодна кутя: коли готують третю кутю на січневі свята

Дата: 18.01.2022 11:29
Кількість переглядів: 1169

Голодна кутя, щедра та багата — це традиційні різновиди страви, яку готують в Україні на церковні свята зимового циклу: Різдво Христове, Щедрий вечір та Водохреща. Кутя на різдвяний Святвечір називається багатою, кутя на Щедрий вечір — щедрою, а третя й остання кутя з різдвяно-новорічних свят називається голодною.

Голодна кутя: коли готують, традиції

Голодну кутю варто готувати в переддень Водохреща, 18 січня. Ще цю дату називають Другим Святвечором. Саме "голодна" вона через те, що цілий день перед Другим Святвечором нічого не їли, а також через те, що в цей день вже не кликали святих душ та Щедрого Бога. Вечеря 18 січня обов'язково має бути пісною. На столі повинно стояти непарне число страв, а окрім куті ще важливими стравами на вечір перед Водохрещам є вареники з капустою, риба, гречані млинці та узвар.

18 січня голодна кутя: рецепт

Зазвичай голодну кутю готують лише з зерна та меду, але можна додавати й сухофрукти. Найчастіше для такої куті використовують перловку, проте можна приготувати кутю з пшениці, булгуру тощо.

Інгредієнти на голодну кутю з перловки:

• 0,5 ст. перлової крупи

• мак

• сухофрукти (родзинки або чорнослив)

• волоський горіх

• мед (на смак).

Для узвару на голодну кутю вам потрібно:

• 3 л води

• 2 ст.л. меду

• 350-400 г сухофруктів.

Як приготувати голодну кутю на узварі:

• Перловку варто промити, залити холодною водою та залишити настоюватись: можете на декілька годин, а можете й на ніч.

• Відваріть крупу. Якщо ви це робите в мультиварці, то поставте режим "гречка/каша/плов". В такому разі пропорція буде 0,5 склянки перлової крупи на 2 склянки води.

• Купіть мак та залийте окропом. Якщо він у вас сухий, то залиште в окропі на пів години, потім злийте воду та розітріть.

• Якщо ви плануєте додавати сухофрукти в готову кутю, їх теж варто на кілька хвилин залити окропом. Ті сухофрукти, які підуть на узвар, залийте на пів години.

• Злийте воду, в якій замочували сухофрукти, залийте їх трьома літрами холодної води та поставте на плиту.

• Доведіть узвар до кипіння. Після зніміть з плити, накрийте кришкою та залиште настоюватися. Коли узвар охолов до теплого стану, додавайте мед. Остудіть узвар і тоді "останні штрихи": заливайте кутю, додавайте мак, сухофрукти, горіхи й мед.

Перемішайте отримане й подавайте на стіл.

Смачного!

https://1plus1.ua/.../golodna-kuta-koli-gotuut-tretu-kutu...

Возможно, это изображение (еда, в помещении и текст)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь