Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

18 січня 2022 - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

Дата: 18.01.2022 12:54
Кількість переглядів: 1112

Фото без описуЯке свято 18 січня

У цей день у світі відзначаються День технічного обслуговування, День позбавлення світу від химерних дієт, День тлумачного словника, День Вінні Пуха.

Яке сьогодні церковне свято

18 січня православні християни відзначають Водохресний святвечір. Це - вечір-приготування перед великим православним святом, яке називається Богоявлення Господнє або Хрещення. Слово "хрещаю", "хрещу" в перекладі з грецького означає "занурюю в воду". Іоаннове хрещення було, по суті, очисним обмиванням. Християнське ж хрещення розуміється, як взяття на себе Хреста. Слово "надвечір’я" означає переддень церковного торжества, а друга назва - Святвечір (або Сочевник) пов'язано з традицією в цей день варити сочиво - пшеничний узвар із медом і родзинками. У день свята й у день водохресного Святвечора відбувається велике водосвяття.

В народі була поширена традиція ворожіння, хоча церква не рекомендує це робити на Водохреща. Дівчата вірили, що якщо вони першим зустрінуть молодого хлопця – це до заміжжя, а якщо старого – до неприємностей. А щоб дізнатися, в якій стороні живе майбутній чоловік, дівчина знімала чобіт або черевик та кидала взуття через паркан або перешкоду. У який бік носок покаже, звідти нареченого й варто чекати. Аби дізнатися, хто цьогоріч вийде заміж, незаміжні сідали в коло посередині кімнати. Заміжня жінка знімала з пальця обручку, прив’язувала до неї вовняну нитку та починала повільно обходити присутніх, підходячи до кожної дівчини та називаючи її ім’я. Якщо кільце після цього починало сильно крутитися, то в цьому році дівчина вийде заміж. Перед сном також дівчата розчісували волосся чистим гребенем, обв’язаним стрічкою. Потім його клали під подушку зі словами: «Хто прийде мене причесати?». Уві сні тоді має прийти суджений.

Ще гадали на гарний урожай. Вважали, що в цю ніч іній падає на хліба, яким судилося народитися влітку. Хліба, що залишилися сухими, не принесуть врожаю. Тому на ніч на вулицю виставляли різний хліб у чашках, а вранці дивилися, на який припав іній.

Водохресний вечір — час розгулу нечистої сили. Згідно з повір’ям, чорти особливо небезпечні з 12 до 3 годин ночі (цей час називали диявольською годиною). Прийняти нечиста сила може будь-який образ: кішки, свині, собаки, змії тощо. Іноді вони можуть приймати вигляд знайомого – чоловіка, сусіда, або навіть немовляти, мандрівника, мельника та коваля.

Що сьогодні не можна робити

Цей передсвятковий день бажано провести в смиренні, подбати про свою душу, помолитися. Не можна сваритися, лаятися й сердитися. Також заборонено пити алкогольні напої. Також не можна брати або давати в борг.

Прикмети

• Снігопад 18 січня – добрий знак. Бджоли добре роїтися будуть.

• Сніг, що випав рано вранці, обіцяє хороший врожай ранньої гречки, в полудень – середньої, ввечері – пізньої.

• Чисте небо в Водохресну ніч – до багатого врожаю гороху.

• Собаки часто гавкають – буде дичини багато.

• Вночі зірок не видно - восени буде мало грибів.

Іменинники

Іменини в Аполлінарія, Григорія, Лук’яна, Мини, Романа, Тетяни та Фоми.

Анекдот дня

- Причина розлучення з вашим чоловіком?

- У нас не співпадали релігійні погляди.

- В сенсі?

- Він не визнавав, що я Богиня.

Джерело: https://www.unian.ua/.../yake-svyato-18-sichnya-2022...

https://1plus1.ua/.../ake-sogodni-svato-18-sicna...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора