Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Віктор Симоненко – людина, яка бачить бадмінтон наскрізь

Дата: 28.01.2022 15:12
Кількість переглядів: 1047

Фото без описуВи колись грали в бадмінтон? Тільки не в пляжний, де повільно відбивають волан і лише одиниці готові падати на коліна та стрибати для високих подач. А в олімпійський. Там, де потрібно працювати ногами, не гірше за велогонщиків, де швидкість волана досягає 400 кілометрів на годину, де спортсмен за одну гру, враховуючи всі стрибки, прискорення та ривки, долає 10 кілометрів.

“Східний проєкт” поспілкувався з людиною, яка все своє життя присвятила спорту, без якої неможливо уявити бадмінтон на Донбасі, на думку якого прислухаються всі: від малого до великого, й якому зовсім не шкода їм поділитися. Віктор Симоненко – тренер вищої категорії та людина з великої літери. Він підготував багатьох майстрів спорту міжнародного класу, чемпіонів України та Європи серед них, і сам досі продовжує грати в бадмінтон.

Найпопулярніше питання. Чому вибрали саме бадмінтон?

Я працював у гімназії, й мене цікавило питання: чому діти в молодших класах навчаються із задоволенням, у середній школі з'їжджають з хороших оцінок, а у старших взагалі не хочуть навчатися. Потім я зрозумів, що наше суспільство не враховує природи та психології дітей, які чим стають старшими, тим більше потребують активної діяльності. І почав шукати засоби, що зможуть розвинути інтелект дитини. Спочатку я познайомився з секцією настільного тенісу, де діти вміли швидко приймати рішення. Навіть діти з особливими потребами, які займалися настільним тенісом, стали показувати результат вище середнього під час навчання. Ми зібрали весь цей досвід по крихтах і вирішили спробувати ввести в нашому навчальному закладі новий вид спорту. Вибір упав на бадмінтон.

Як ви вважаєте, бадмінтон добре розвинений у Краматорську?

На даний момент не дуже. У нас поки що інший менталітет, популярний футбол та єдиноборства. Усе. Наприклад, із Краматорська чемпіон світу з шахів Руслан Пономарьов. Чи багато молоді його знає?

Що розвиває бадмінтон?

Інтелект, насамперед. Дивіться, за лічені секунди, поки летить волан, потрібно розрахувати його траєкторію й визначити як саме його відбити. Саме тому в Англії дуже цінують цей вид спорту. Ще в 1897 році навіть пройшла відкрита першість Англії з бадмінтону, де взяли участь спортсмени з усього світу.

У Великій Британії досі є школа бадмінтону для дівчат, і коли спортсменка її закінчує, для багатьох знатних осіб вважається честю з нею познайомитися. Взагалі, бадмінтон завжди вважався спортом високого класу населення.

Бадмінтон - дивовижна гра з великим минулим. Про нього більшість має спотворене уявлення. Так склалося, що в спорті основна увага приділяється великому тенісу. За динамікою та іншими показниками бадмінтон не поступається йому, а за деякими навіть перевершує. Більшість знає цю гру лише як різновид літнього відпочинку. Мало кому відомо, що бадмінтон належить до найскладніших і енерговитратних видів спорту й входить до програми олімпійських ігор.

Волан, який літає туди-сюди, дозволяє гравцеві орієнтуватися в часі та просторі. Спортсмен повинен упіймати момент, щоб його відбити, це розвиває інтуїцію, що цінується не лише на корті, а й у багатьох галузях життя. При тому, що правила гри дуже прості, вона розвиває спритність, завзятість, наполегливість, волю, характер, силу духу, акуратність та точність.

У бадмінтон грають руками, а руки – це, вважай, другий мозок. Тут, як у музиці, диригент керує оркестром руками, а музика звучить.

Волан, який важить близько 5 грамів потрібно забити до задньої лінії, його швидкість 400 кілометрів на годину, а в закритому приміщенні всі 500. Я думаю, що не кожен чоловік, який тисне штангу в 150 кілограмів, зможе добити його хоч до середини сітки.

Як живе федерація бадмінтону Донецької області?

Вона створена нещодавно, так що про якийсь сильний її розвиток говорити рано. А взагалі, до подій 2014 року бадмінтон у області розвивався дуже добре. Наші хлопці грали в Першій лізі, дуже багато було приїжджих із різних куточків України, які приїжджали до нас вчитися та починали грати. Багато хто грає активно й зараз. Але дуже хотілося б, щоб бадмінтон у нас в області був настільки розвинений як футбол.

Насправді ми спочатку не очікували, що гра дасть такі великі плоди. Свого часу ми просто запровадили бадмінтон для занять спортом у одній із гімназій. Нам хотілося спробувати щось незвичайне, що допомогло б хлопцям краще вчитися. А в результаті цього багато хто став чемпіоном міжнародних змагань.

Які проблеми на сьогоднішній день має Федерація?

Багато матеріальних проблем. Візьмемо, наприклад, волан. Його ціна – 2 долари. І він розбивається дуже швидко. В одній коробці їх приблизно 500 штук і розбити їх можна буквально за 1-2 тренування. Швидко ламаються й ракетки, а це все стоїть грошей.

Як плануєте популяризувати бадмінтон?

Плануємо організовувати більше турнірів та залучати ЗМІ, які будуть цікаво та доступно розповідати про наш спорт. Найближчим часом ми хочемо зламати стереотип про те, що бадмінтон - це не гра, а пустощі на пляжі. Ми вже почали проводити майстер-класи по всій Донецькій області. Наприклад, у Маріуполі та Святогірську. Приїжджаємо та показуємо вчителям фізкультури нашу захоплюючу гру, плануємо й надалі проводити для них навчання, а також намагатимемося домовлятися з адміністраціями навчальних закладів, та регулярно на уроках фізкультури проводити заняття з бадбінтону.

Ще дуже важливо, щоб у кожному місті з'явилася людина, яка захоче зробити популярний бадмінтон, і вже біля нього буде створюватися секція.

До яких висот може зрости спортсмен, який займається бадмінтоном?

Зараз багато наших спортсменів беруть участь в Олімпійських іграх та юнацьких Олімпіадах, побували вони багато де: від Мадрида до Токіо. Виявляють інтерес і мешканці сусідніх областей. Наприклад, у нас тренуються хлопці із Лисичанська Луганської області. Я думаю, взяти участь у подібних змаганнях, подивитися весь світ та познайомитись з новими людьми – це вже високий рівень для спортсмена. Бадмінтон не лише спорт, це унікальний засіб для розвитку.

Назвіть 5 причин, для чого потрібно займатися бадмінтоном?

Бадмінтон - один із найдинамічніших видів спорту. За годину гри можна витратити близько 1000 калорій. Це чудова можливість для тих, хто хоче скинути зайву вагу. Схема спалювання калорій виглядає таким чином: спочатку спалюються вуглеводи, а потім жирові запаси. Щоб спалити всі вуглеводи, потрібно витратити близько 500 калорій.

Бадмінтон - ациклічний вид спорту, тобто характер рухової активності постійно змінюється й серце працює в рваному темпі. Це є профілактикою атеросклерозу та хвороб коронарних судин серця. Наприклад, у Європі та Америці людям старше 40 років прописують ігрові види спорту як профілактику різних захворювань.

Крім того, це емоційна розрядка та звільнення від стресу. Поки ви граєте в бадмінтон, ви не думаєте ні про що інше, окрім гри. У цей час голова не завантажується різними проблемами, вирішення питань та переживаннями. Це розслаблює та розвантажує. При заняттях циклічними видами спорту, наприклад бігом, плаванням, веслуванням, це виходить не так ефективно.

Ще одна причина – доступність. Для занять бадмінтоном головне – ваше бажання. У ньому немає вікових обмежень та протипоказань за станом здоров'я.

Крім того, бадмінтоном займається досить велика кількість відомих політиків і музикантів. Наприклад, Святослав Вакарчук. Він грає практично щодня й дуже любить цей вид спорту.

Розкажіть, де знаходяться тренувальні бази для спортсменів у Донецькій області?

Вже три десятиліття ми намагаємось активно розвивати бадмінтон у Миколаївці. Там збудовано цілий спортивний комплекс “Енергетик”. До Миколаївки приїжджають готуватися чемпіони світу та Європи, бо умови в нас добрі. Регулярно проводяться збори, тренування та змагання.

Для дітей у Миколаївці заняття безкоштовні. Крім того, ми готові приїхати до будь-якого міста, якщо буде достатньо зацікавлених хлопців, які займатимуться із задоволенням.

Жителі Краматорська можуть звернутися до ДДМА, де активно розвинута секція бадмінтону.

Я рекомендую звернути увагу на бадмінтон. Крім того, що це серйозний спорт і цікаве дозвілля, всі наші юні спортсмени легко вступають до різних вищих навчальних закладів. Багато хлопців продовжують займатися та стають чемпіонами. Крім того, що більшість з них навчається на відмінно, так ще й є можливість побачити світ.

https://vp.donetsk.ua/.../102577-viktor-simonenko...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора