Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

До уваги тих, хто хоче стати патронатним вихователем

Дата: 15.11.2023 08:43
Кількість переглядів: 129

Фото без описуШановні мешканці громади!

До уваги тих, хто хоче стати патронатним вихователем!

 

 

Одним із пріоритетних завдань держави є соціальний захист дітей, створення сприятливих умов для їхнього фізичного, інтелектуального та духовного розвитку, забезпечення права кожної дитини на сім’ю. Особливо актуальною формою виховання дітей, які в силу життєвих обставин залишились без батьківського піклування, є сім’я патронатного вихователя.

 

Запровадження програми патронатної сім’ї в Україні було зумовлено необхідністю суспільства забезпечити професійний сімейний догляд та виховання дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2021 № 893 затверджено Порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в такій сім’ї, який визначає механізм запровадження та організації функціонування сім’ї патронатного вихователя, надання послуги патронату над дитиною, яка перебуває у складних життєвих обставинах, здійснення заходів щодо її захисту та забезпечення права на догляд, виховання в безпечному та сприятливому сімейному середовищі.

 

На питання, що потрібно дитині, відповідь проста: безпека, їжа, одяг і житло; увага, любов і турбота дорослих; можливість бути здоровим, мати все необхідне для навчання, розвитку та формування життєвих цінностей. Все це може бути, коли поруч є тато, мама, бабуся, дідусь та інші члени родини, які завжди піклуються про дитину.

 

Постає питання: що робити, якщо батьки втратили роботу чи домівку, захворіють чи стануть залежними, не знають, як піклуватися про своїх дітей, жорстоко поводяться з ними чи нехтують ними, або залишають їх без догляду?

Ось саме такій дитині може тимчасово прийти на допомогу сім'я патронатного вихователя.

 

Патронатні вихователі – це особлива форма інституції, яка покликана на забезпечення «даху над головою» дітям, які опинились в надзвичайних ситуаціях, які зазнали насильства чи жорстокого поводження, до їх повернення в рідну домівку або влаштування в сімейні форми виховання. 

 

Патронатна сім’я – це родина, яка пройшла курс навчання і готова взяти на виховання будь – яку дитину або дітей в будь – який час за згоди всіх членів сім´ї. Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та соціально-психологічна реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

 

Тривалість перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається в кожному випадку окремо, залежно від потреб дитини та обставин, що призвели до влаштування дитини в сім’ю, але не більше трьох місяців. Він може бути продовжений до шести місяців за рішенням органів опіки та піклування. 

 

На утримання дітей, які перебувають під патронатом, держава гарантує соціальну допомогу в розмірі 2,5 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку та грошове забезпечення в розмірі прожиткового мінімуму для п’яти працездатних осіб за надані послуги. 

 

‼️‼️Всі, хто виявив зацікавленість стати патронатним вихователем, можуть звернутись для консультування та ознайомлення з процесом відбору та підготовки патронатних вихователів до Служби у справах дітей Миколаївської міської військової адміністрації за адресою: 

_____

Телефони для отримання інформації-

050 864 68 61 та

095 490 02 99


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора