Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Сімейні форми виховання

Дата: 30.11.2023 09:51
Кількість переглядів: 280

Фото без описуМиколаївська міська військова адміністрація інформує 

Сімейні форми виховання

 

 

 

Проблема дитячого сирітства з кожним днем стає все актуальнішою та болючішою темою для сучасного суспільства. Але завдяки політиці нашої держави, пріоритети надаються не збільшенню кількості інтернатних закладів, а розвитку сімейних форм виховання дітей.

 

Громадяни, які вирішили прийняти дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, в свою родину, мають право обрати окремий вид сімейної форми виховання: усиновлення, опіка (піклування), прийомна сім'я, дитячий будинок сімейного типу, патронат над дитиною.

 

Кожна форма виховання має свої особливості, спільні та відмінні критерії.

 

Усиновлення- це прийняття усиновлювачем у свою сім'ю дитини на правах сина або доньки, що здійснюється на підставі рішення суду.

 

Опіка та піклування влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених

батьківського піклування, в сім'ї громадян України, які перебувають

переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів. 

Прийомна сім'я -сім'я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

Дитячий будинок сімейного типу -окрема сім'я, що створюється за

бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

Патронат над дитиною- це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

 

Усиновлення визнане в Україні найпріоритетнішою формою влаштування

дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 Усиновленню підлягають діти у віці від 2 місяців до 18 років, які мають встановлений статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

 

Усиновлені діти прирівнюються до рідних дітей, а усиновителі мають статус батька та матері.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора