РЕКОМЕНДАЦІЇ З ВЖИВАННЯ ВОДИ
Вода бере участь у всіх процесах життєдіяльності й тому для підтримання нормальної роботи організму її запаси необхідно постійно поповнювати.
Найчастіше сучасна людина вживає кип'ячену воду у вигляді гарячих напоїв і так званої-першої страви. Але багато людей вважають, що протягом дня краще періодично пити сиру некіп'ячену воду.
Але во многих регіонах країни вода з-під крана становить для українців чималу небезпеку. Про це в черговий раз заявляють експерти. Наразі вони довели, що використання води з під крану сприяє виникненню онкологічних захворювань. Виною всьому є хлор.
"Вода з під крану- дійсно онкологічна загроза для населення. Це вода для технічного використання – душа, прибирань і т.п", - зазначає директор Національного інституту раку Ігор Щепотін.
Дніпропетровські науковці після наймасштабніших досліджень довели - від Києва до Херсона з кранів українців тече вода недостатньої якості. І щороку в цю воду з органіки додають дедалі більше хлору.
"Ви намагаєтеся зробити чай, зварити борщ, і в результаті виходить, що є органіка, є хлор і це кипить як реактор. Утворюються речовини, які вміщують хлор, вони дуже канцерогенні і дуже небезпечні для людини", - розповідає академік Академії інженерних наук Володимир Гончаренко.Якщо слизові оболонки стравоходу, шлунка, кишківника весь час контактують із канцерогенними речовинами, це рано чи пізно дасть про себе знати пухлиною органів травної системи, кажуть фахівці. І це науково та статистично доведений факт. Країни з поганою екологією, а особливо низькою якістю води - лідери з онкозахворювань органів травлення. Онкологи та науковці в один голос кажуть - пити або готувати на воді з-під крана в Україні не можна. Нині вона не просто забруднена, а токсична.
Основною метою кип'ятіння води є знищення шкідливих і хвороботворних мікроорганізмів, які гинуть при температурі, близької до ста градусів. Водопровідна вода, яка тече з крана у кожній квартирі країни, на очисних спорудах знезаражується хлором, і він дійсно здатний убити всі хвороботворні бактерії. Однак вода в будинок поступає по трубах, термін експлуатації яких перевищує навіть не десять років, а значно більше. По дорозі від очисної споруди до домашньої раковини зі стінок ніколи не митих старих труб до води приєднуються мільйони різних мікроорганізмів. Тому кип'ятіння як мінімум 15 хвилин як і раніше залишається одним з найбільш ефективних методів додаткового знезаражування води. Тільки після досягнення ста градусів підвищується її інфекційна безпека, а багато отруйні речовини, наприклад, той же хлор, моментально випаровуються.
РЕКОМЕНДАЦІЇ З ВЖИВАННЯ КИП’ЯЧЕНОЇ ВОДИ
-Не забувайте щоразу повністю виливати воду з чайника та набирати нову.
-Не кип'ятіть повторно і не змішуйте оброблену рідиною з-під крана.
-Залишіть воду постояти кілька годин (2-3, не менше). Це дозволить випаруватися хлору, а сполуки, які не розчиняються, випадуть в осад, після чого варто акуратно злити кип'ячену рідину. Таке очищення води від хлору в домашніх умовах дає можливість позбавитися шкідливих елементів, не допускаючи попадання солей, що залишилися на дні посуду.
-Не зберігайте кип'ячену воду, пийте знезаражену рідину першого ж дня після обробки.
Важливий аспект користі та шкоди кип'яченої води для організму полягає в тому, як довго відбувається температурна дія на рідину.
Ми звикли вимикати воду одразу після того, як вона закипіла. Однак дослідження кажуть, що температура навіть у +100 ℃ не завжди миттєво вбиває шкідливі мікроорганізми. Тому вони можуть зашкодити навіть після обробки води.