Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Слов'янське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби нагадує

Дата: 10.06.2024 16:01
Кількість переглядів: 46

Фото без описуСлов’янське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області  нагадує, що влітку збільшується ризик харчових отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм,

 

яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування.

Нагадуємо, що для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:

для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту;
швидко і ретельно видаляти кишки при після забійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;
бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою.
Зазначаємо, що збудник ботулізму Clostridium botulinum розмножується в середовищі, в якому немає кисню, не змінює продукти і його не можливо визначити за кольором або смаком. При цьому токсин не дуже стійкий до нагрівання - повністю руйнується при кип’ятінні тривалістю 10-15 хвилин.

Лікування ботулізму можливе тільки в медичному закладі і найбільш ефективне при ранньому встановлені діагнозу, тому при будь-яких симптомах харчового отруєння наполегливо рекомендуємо одразу ж звернутися до сімейного лікаря!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь